Als je ziek wordt of een ongeval hebt en daardoor niet op reis kan vertrekken, dan kan je niet zomaar vragen dat de reisorganisator je reis annuleert en je je geld terug geeft. Hetzelfde geldt als je bijvoorbeeld een appartement huurde als vakantieverblijf. Ook dan kan je niet vragen dat de huurovereenkomst niet doorgaat en je de afgesproken huurprijs niet moet betalen. Een soortgelijke regeling geldt trouwens als een reisgenoot ziek wordt of als er bv. een familielid ziek wordt waar je voor moet thuisblijven.
Je kan wel een annulatieverzekering afsluiten. Die kan je bv. op jaarbasis afsluiten (voor alle vakanties die je doet in het betreffende jaar) dan wel voor een specifieke vakantie. Kan je dan door je eigen ziekte of een ziekte van een familielid niet vertrekken, dan kan je vragen dat de verzekeraar je reiskosten (zo bv. het al betaalde voorschot, de verdere kosten van de reis, …) terugbetaalt. Je zal dan wel de nodige medische attesten moeten voorleggen.
Kijk als je een annulatieverzekering afsluit alleszins na wat er precies verzekerd is en welke dekking je hebt. Kijk ook na welke documenten je wanneer moet voorleggen als je op de annulatieverzekering een beroep wil doen. Heb je een ‘gratis’ annulatieverzekering bij je creditcard weet dan dat de dekking daarvan vaak minder ruim is dan bij een aparte annulatieverzekering die je afsluit.
Heb je geen annulatieverzekering dan kan je nog altijd trachten om met diegene bij wie je boekte (of de verhuurder) tot een oplossing te komen. Misschien heeft die wel begrip voor je situatie en gaat deze akkoord om (een deel) van de kosten van je reis te laten vallen.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)