Te voet en met de fiets op ontdekkingstocht in de regio ‘Centre’

Julie Docsterd,
17-07-2024
Of je nu houdt van fietstochten of eerder wandeltochten, de Belgische regio ‘Centre’ weet je sowieso te overtuigen met zijn tot de verbeelding sprekende landschappen en vele goed bewaarde dorpen. Ik besloot op ontdekkingstocht te gaan samen met mijn twee kinderen!
strepi thieu
© Maison du Centre

Geloof me, je hoeft geen honderden kilometers te reizen om het gevoel te hebben dat je ergens helemaal anders bent. Als je geen ideeën hebt om een weekend te spenderen met je gezin, weg van de dagdagelijkse drukte, overweeg dan om eens een bezoek aan de Belgische regio ‘Centre’! Zoals de naam al doet vermoeden, is de regio door zijn centrale ligging makkelijk te bereiken vanuit alle hoeken van België of Noord-Frankrijk, zonder dat je uren in de auto hoeft te zitten. Deze vlotte bereikbaarheid is één van de redenen waarom ik besloot erheen te trekken met mijn twee zonen.

Daarnaast is er een bijzonder groot aanbod aan wandelingen en trektochten, of je nu op zoek bent naar pittoreske fietsroutes of ideeën voor trektochten. Centrissime, de toeristische dienst van het ‘Pays du Centre’, biedt een ruime keuze aan routes, waarvan sommige gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk. Om die gemakkelijk te kunnen volgen met twee prille tieners, heb ik twee routes uitgekozen die zowel met de fiets als te voet goed te doen zijn.

Te land, te water en in de lucht in Le Roeulx

We begonnen onze ontdekkingstocht van de streek met een fietstocht in en rond Le Rœulx. Goed om te weten: je kan ter plaatse fietsen huren, en dat aan democratische prijzen! Mijn zonen en ik begonnen onze tocht op twee wielen in de Rue de Houdeng, midden in het Henegouwse stadje. Een paar keer trappen en we stonden al aan nieuwe Canal du Centre, kwamen voorbij we de scheepslift van Strépy-Thieu en reden we verder naar het Georges Price-monument. De rest van de rit leidde ons door het prachtige platteland in de buurt van Le Rœulx en Soignies. Onderweg bezochten we de dorpjes Gottignies, Thieusies en het gehucht Aux Quatre Sous. De jongens genoten vooral van de passage in het Bois du Rœulx na al die pittoreske dorpjes. De uitstap eindigde met de terugkeer naar ons vertrekpunt. Je kan je verfrissen in het cafetaria van het Centre sportif des Ascenseurs in Thieu, met een huisgemaakte limonade bijvoorbeeld, terwijl volwassenen er kunnen genieten van een heerlijk Saint-Feuillien bier dat op de locatie wordt gebrouwen!

strepi thieu
© Maison du Centre

Een initiatie… Waals!

Nadat we de fietsen hadden teruggebracht en onze picknick verorberd hadden, trokken we naar La Louvière voor een korte introductie in het Waalse dialect. Mijn zoons zijn grote fan van speurtochten en waren in de wolken over deze tour door de ‘Cité des Loups’ met behulp van de Centrissime-app. Het is een geweldige manier om de bezienswaardigheden van de stad te ontdekken, vooral omdat de app een audiogids bevat… in het Waals! ‘Les Scriveûs du Cente’, die betrokken zijn bij dit originele rondleidingsproject, hebben de beroemde D’Jobri en D’Jobrette weer tot leven gewekt, die met veel gevoel voor humor de schatten van hun stad voorstellen. Het is een geweldige manier om de jongere generatie vertrouwd te maken met een taal die hen totaal onbekend is, maar die ik gelukkig vloeiend hoorde spreken door mijn grootouders. Het is een leuke manier om een middag tolk te spelen terwijl je de hoofdstad van de regio Centre ontdekt.

Als je nog wat tijd over hebt, kan ik een bezoek aan Bois-du-Luc en de bijhorende arbeiderswijk alleen maar aanbevelen. Het is één van de oudste koolmijnen van België die bovendien in opmerkelijke staat bewaard is gebleven, en sinds 2012 op UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het is een geweldige gelegenheid om de kinderen bewust te maken van een verdwenen deel van onze industrie en de barre levensomstandigheden die generaties mijnwerkers moesten doorstaan. Het was een bezoek dat indruk wist te maken op mijn kroost!

Voor alle wandel- en fietstochten in deze magnifieke streek, kijk je best op de website van Centrissime.