Sinds het begin van de 20e eeuw stijgt de zeespiegel in een alarmerend tempo, volgens wetenschappers een situatie die over een periode van minstens 3.000 jaar niet is voorgevallen. Secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, luidde de noodklok tijdens een top in New York en verklaarde dat de wereld zich “in gevaarlijk water” bevindt.
Tussen 1901 en 2018 is de zeespiegel met ongeveer 20 cm gestegen, waarvan 8 cm tussen 1993 en 2018. Nog zorgwekkender is dat deze stijging versnelt, met een gemiddelde van 0,48 cm per jaar in de afgelopen 10 jaar, voornamelijk als gevolg van het smelten van de ijskappen op Groenland en Antarctica. Vandaag leven bijna 900 miljoen mensen in kwetsbare kustgebieden.
Voor deze bewoners betekent de stijging van de zeespiegel meer dan alleen overstromingen: Guterres waarschuwt voor “kusterosie, intensere stormvloeden, mislukte oogsten en verwoeste economieën”. Sectoren zoals de visserij, landbouw en toerisme lopen het risico op onherstelbare schade.
De gevolgen beperken zich niet tot het milieu: de stijging van de zeespiegel kan ook de mondiale politiek en veiligheid herdefiniëren. Eilandstaten zoals de Malediven en Tuvalu lopen het risico te verdwijnen, waardoor honderdduizenden mensen staatloos worden tegen 2100.