Steeds meer hoge bergtoppen verboden terrein voor toeristen

Julie Docsterd,
11-10-2023
Geconfronteerd met de duizenden bergbeklimmers en wandelaars die elk jaar 's werelds hoogste bergtoppen beklimmen en deze plekken veranderen in openlucht vuilnisbakken, wordt het verzet georganiseerd.

De Mount Everest is hier waarschijnlijk het meest flagrante voorbeeld van. De beroemde berg wordt nu “de hoogste vuilnisbelt ter wereld” genoemd en ligt bezaaid met afval dat door gewetenloze klimmers is gedumpt. Daarom heeft Nepal een aantal verboden ingevoerd voor solo-beklimmingen en voor beklimmingen door mensen met beperkte mobiliteit. Bovendien moeten alle klimmers nu een geldig medisch certificaat voorleggen aan de lokale autoriteiten.

Maar de Mount Everest is verre van een alleenstaand geval. Ook andere bergtoppen lijden onder de gevolgen van het massatoerisme. De berg Batur op Bali is een goed voorbeeld. Daar overweegt de lokale overheid om alle beklimmingen te verbieden na het onfatsoenlijke gedrag van veel bezoekers. In 2021 bijvoorbeeld werd een Russische influencer uit het land uitgezet nadat ze een naaktfoto van zichzelf had gepost, genomen onder een heilige 700 jaar oude heilige boom.

Mount Uluru
© photoholgic

In Australië is de berg Uluru, gelegen in het gelijknamige park, na jaren van discussie definitief gesloten voor wandelaars. Deze immense zandstenen monoliet in centraal Australië zijn heilig voor de plaatselijke aboriginals.

Dichter bij huis, ten slotte, is klimmen en alpinisme sinds 2018 verboden in het Centraal Massief (Frankrijk), terwijl op de Mont Blanc steeds terugkerende problemen in verband met overbevolking ertoe hebben geleid dat de autoriteiten regelmatig de toegang tot lokale toevluchtsoorden hebben verboden of voorafgaande reservering hebben opgelegd om de stroom bezoekers in goede banen te leiden.

Zoals je kunt zien, neemt het aantal ontzeggingen en beperkingen toe, voornamelijk vanwege overbevolking en ongepast gedrag. Dit is een goede zaak voor al deze gebieden, die een kwetsbaar ecosysteem hebben dat voor toekomstige generaties behouden moet blijven.