Stavelot: een bijzonder én gratis spektakel!

Julie Docsterd,
05-08-2024
Van 17 tot 25 augustus wordt het Saint-Remacleplein in Stavelot omgetoverd in een videomapping-theater. Dit gratis spektakel, getiteld "Terre d'étoiles" (Land van sterren), is een productie van de maatschappij Tour des sites. Dit is het programma.
Abbaye de Stavelot
© Abbaye de Stavelot (ET&C)

Elke avond vanaf 22:00 uur biedt het plein toegang tot 2.000 toeschouwers, die volledig ondergedompeld worden in de duisternis, met slechts een kampvuur als verlichting. De 18e-eeuwse gebouwen worden in de schijnwerpers gezet. “Het thema, over scouts die de sterren en de melkweg ontdekken, past perfect bij de vele jeugdbewegingen die op kamp komen in onze gemeente,” aldus Patrice Lefebvre, schepen van Toerisme. Terwijl ze de sterren bewonderen, worden de toeschouwers uitgenodigd om zich de mysteries van het universum te verbeelden.

Geschiedenis en astronomie ontmoeten elkaar

Het spektakel bestaat uit verschillende hoofdstukken die de rijke geschiedenis van Stavelot verbinden met hemelse fenomenen. Overdag kunnen bezoekers ook een grote tentoonstelling over de verovering van de ruimte gaan bekijken in de abdij van Stavelot. “Toeristen kunnen dus overdag de tentoonstelling bezoeken en vervolgens een avond doorbrengen met dit poëtische spektakel, met hun hoofd in de sterren,” voegt de schepen eraan toe.

Meer weten