De stad ligt op een schiereiland en ook hier is het oude centrum volledig ommuurd. De stadswallen, die vroeger recht in de Adriatische zee uitkwamen, zijn nu gescheiden van het water door een Riva, net zoals in Trogir. Een zeepromenade waar mensen flaneren, hun nieuwe vlam of baby komen showen en waar processies en feesten worden georganiseerd. Ook hier terrasjes zover het oog reikt.
Split werd al in 1979 Unesco Werelderfgoed en terecht. De kern van de stad, het paleis van Diocletianus, is het oudste continu bewoonde bouwwerk ter wereld. De Romeinse keizer liet het optrekken in de 4de eeuw. Het is een gigantische citadel en omvat zowat het hele antieke centrum van Split. De kelders, die nu omgebouwd zijn tot een soort souks, deden dienst als kerkers in ‘The Game of Thrones’, waar koningin Daenerys haar draken opsloot. Ook de smalle straatjes dienden als decor in de populaire serie.
Via de vestibule, de ingang van de vroegere keizerlijke vertrekken, komen we terecht op het centrale plein van het gigantische Diocletianus paleis, de Peristyle. De hoofdrol wordt daar vertolkt door de indrukwekkende kathedraal van Sint Dominus. Een kranig oudje want hij werd gebouwd in de zevende eeuw. De geraffineerde klokkentoren staat er volledig los van. Als je er 180 treden voor over hebt -en dat hebben we- word je beloond met het mooiste zicht op de stad. Maar voor een werkelijk uniek panorama moeten we de Marjan heuvel op (170m) in het gelijknamige park.
Terwijl we op de Romeinse trappen van het Peristyle plein een koffie drinken, horen we dat niet eens zoveel jaar terug dit een getto was, waar alleen arme mensen woonden. Nu kunnen gewone stervelingen er zich al lang geen huis meer veroorloven. Split is een stad die het juk van de Venetianen nog niet heeft afgeschud, zowel in de architectuur als in het dagelijks bestaan. De Italiaanse levenswijze is hier nog erg aanwezig. Dat merken we ook aan de boetieks, restaurants en wijnbars. Stijlvolle adresjes, zeker rond de North Gate.