Skivakanties: inflatie maakt de rekening veel duurder en vermindert het comfort!

Julie Docsterd,
30-11-2022
Na een pandemie die veel skiërs dwong om hun latten op zolder te laten, komen nu de opwarming van de aarde en de energiecrisis roet in het eten gooien ...

Inderdaad, de te hoge temperaturen van november hebben veel bekende skigebieden ertoe aangezet om hun openingsdatum uit te stellen. Intussen lijkt de koude er eindelijk aan te komen en zullen de meeste skigebieden wellicht genoeg sneeuw hebben voor een degelijke heropening vanaf half december. Ook de opkomst is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren: +7% boekingsprognoses voor huurwoningen in de bergen ten opzichte van het zeer goede jaar 2021/22.

Dus back to business? Bijna…

In de huidige context van hoge inflatie zullen skiërs echter te maken krijgen met een sterke stijging van de prijs van de skipas (tussen 3 en 9% afhankelijk van het resort). Voor de stations zelf is de grootste zorg dit jaar echter de energiekost. Hoewel het probleem niet specifiek is voor het bergtoerisme, treft het hard een industrie die sterk afhankelijk is van elektriciteit om zijn skiliften te laten draaien.

In afwachting van maatregelen op regeringsniveau zet “iedereen zich in voor een energiebesparingsaanpak met doelstellingen van rond de 10% […] .  Het idee is om zuiniger te zijn én de klantenservice zo min mogelijk te verslechteren,” vervolgt hij, erop wijzend dat dit soms “lastig” kan zijn.

De oplossingen van de skistations om de kosten te verlagen zijn divers en gevarieerd: van het verlagen van de snelheid van skiliften over het verlagen van de temperaturen in gebouwen, tot het uitschakelen van verwarmde stoelen in de gondels. Sommige resorts overwegen ook om het seizoen in het voorjaar met een week te verkorten om energie te besparen, zegt Antoine Fatiga, hoofd van de CGT skiliften en pisteservice.