Als je je wagen parkeert op een bewaakte parking (er is bv. een camerasysteem in de parking, …) dan kan je wel eens zeggen dat er sprake is van een bewaargeving. De uitbater van de parking moet dan je wagen teruggeven in dezelfde staat als deze waarin hij die ontving. Is er sprake van een diefstal of beschadiging van je wagen dan kan je de uitbater daarvoor aansprakelijk stellen tenzij hij kan bewijzen dat hij er niets aan kon doen en dat hij de nodige voorzorgen nam om de schade te vermijden.
In heel wat parkings bestaat er een parkeerreglement. Hierin staat vaak dat je, als je je wagen in de parking plaatst, de uitbater niet aansprakelijk kan stellen voor diefstal of schade. Als je de uitbater toch aansprakelijk wil stellen zal die veelal gewoon verwijzen naar zijn reglement. Weet dan dat zo’n reglement niet altijd geldt. Je kan bv. wel eens zeggen dat je van deze aansprakelijkheidsbeperking geen kennis kon nemen voor je je effectief parkeerde of dat de aansprakelijkheidsbeperking te ver gaat.
Vanaf 1 januari heb je nog een bijkomend argument. Het nieuwe verbintenissenrecht treedt dan in werking. Die wet zegt dat een aansprakelijkheidsbeperking die het contract uitholt niet geldig is. Bovendien kan een aansprakelijkheidsbeperking ook niet spelen ingeval van een opzettelijke fout van diegene die de parking uitbaat (of van de aangestelden van die persoon, bv. diens personeel).
Is de parking gelegen in het buitenland dan zijn de voorgaande regels niet zomaar van toepassing. Ze gelden enkel in België. Elk land kent nu eenmaal zijn eigen rechtsregels. En die kunnen wel eens verschillen van de regels die in België van toepassing zijn.