Santiago de Compostella: onze 7 tips voor een memorabele pelgrimstocht!

Florence Brigode,
23-05-2022
Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostelle, je droomt er misschien al even van! En je het gelijk om ervan te dromen: deze pelgrimstocht is een ongelooflijke reis waarvan je gesterkt en geëmotioneerd terugkomt. Maar je wordt ook zwaar op de proef gesteld en je moet je dus op verschillende manieren voorbereiden!

Te voet?

De meeste pelgrims lopen gedurende enkele weken 20 tot 25 km per dag. Dat betekent dat je je van tevoren lichamelijk en geestelijk terdege moet voorbereiden! Intensief wandelen is immers aan te bevelen in de maanden voor het vertrek. Verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad van je wandelingen en leg telkens 2 km meer af. Vergeet niet jezelf te trainen met een rugzak en het gewicht te verhogen naarmate je verder gaat. Gymnastiek helpt je je rug en benen op te bouwen. Natuurlijk is het meer dan nuttig om je medisch te laten onderzoeken voor je aan het avontuur begint. Je grenzen kennen, weten waartoe je in staat bent en vooral ook waartoe je niet in staat bent, dat is essentieel. Mentale weerbaarheid is ook een belangrijk deel van de reis!

Met de boot?

© Shutterstock

Afhankelijk van je lichamelijke conditie kan je je reis aanpassen: we stellen ons vaak voor dat de pelgrimstocht alleen te voet afgelegd wordt. Maar dat klopt niet! Je kan het ook per boot, per fiets of te paard doen. Voor het oversteken van de Golf van Biskaje per boot in natuurlijk geen ongelooflijke lichamelijke conditie vereist, dat scheelt! Je kan je zelfs laten varen door de kapitein van de boot, die al het werk voor je doet! Je hoeft dan alleen nog het laatste stuk van de pelgrimstocht te lopen. Ga aan boord van een zeilboot die in verschillende havens halt houdt, maak de overtocht alleen of in een groep, met of zonder kapitein: alles is mogelijk met de vereniging North Marinas.

Met de fiets?

Een fietsavontuur vraagt wat meer werk: je moet de etappes van je pelgrimstocht uitstippelen. Er zijn verschillende ‘camini’ mogelijk en hun uiteenlopende afstanden (van 315 km tot 825 km) helpen je om te bepalen wat het best bij je conditie past. De meeste routes zijn goed bewegwijzerd, wat de reis vergemakkelijkt. De fiets is ideaal om buiten de platgetreden paden te treden en dorpjes en andere bezienswaardigheden te ontdekken. Met een lichte fiets moet je 60 km per dag kunnen afleggen. Maar pas op: tot 20.00 uur hebben wandelaars, die veel langzamer gaan dan fietsers, voorrang bij het vinden van een overnachtingsplaats!

Of te paard?

Een paardrijtocht is een andere mogelijkheid: je krijgt een totale immersie in de natuur! Maar deze optie vergt veel voorbereiding. Er moeten regelingen getroffen worden voor de huisvesting, het voedsel en het comfort van het dier. Een verzekering is ook nodig voor het geval het dier onderweg gewond raakt! Je moet 100 km te voet of te paard afgelegd en 200 km naar Santiago gefietst hebben om je officiële certificaat te ontvangen!

De voorbereidingen!

Hoe je ook reist, zorg dat je de nodige uitrusting hebt! Goede wandelschoenen, zonnecrème, geschikte kleding en hoofddeksels, toiletpapier, een waterfles, een EHBO-doos (verband, pincet, injectienaalden, pijnstillers en ontstekingsremmers…). Neem niet te veel contant geld mee en gebruik in plaats daarvan kredietkaarten.

© Zeca Frota Vasconcelos

En vergeet natuurlijk niet een pelgrimsboekje te kopen. Dat bespaart je geld en het is een leuk aandenken aan je reis! Je vindt het in de toeristische diensten langsheen de route of in sommige herbergen. Je hoeft het enkel bij elke stopplaats af te stempelen. Vergeet niet de Camino-app te downloaden, die je noodnummers biedt en ervoor zorgt dat je contact kan opnemen met andere pelgrims.

Zin in feest?

Vergeet niet voor je vertrek de festiviteiten op je route te checken! Welke route je ook neemt of welke tijd van het jaar het ook is, er zijn prachtige feesten om bij te wonen. Concerten, tentoonstellingen, gastronomische evenementen, ferias, processies…! Niet te missen is de dag van Santiago, die ook de feestdag van Galicië is: een verrassende en gedenkwaardige 25 juli.

Nog een laatste tip voor onderweg!

Nog een laatste tip: aarzel niet om jezelf te trakteren op minstens één nacht in een hotel met een legendarische geschiedenis. Want uitrusten in een herberg is prima, maar een nacht doorbrengen op een ongelooflijke plek is ronduit magisch. En er is geen gebrek aan historische hotels op de route naar Compostella! Sommigen zijn meer dan 500 jaar oud. Anderen hebben onderdak geboden aan gekroonde hoofden of filmsterren. Nog een reden om de route naar Santiago de Compostella te beleven!

Ik kies mijn ‘camino’