De Ronde van Namen op volle toeren

Julie Docsterd,
28-06-2024
Julie biedt ons een nieuwe stadswandeling aan in loopmodus, met de sporttoerisme app Jooks als interactieve gids. Let’s go!
WBT - Benjamin Potie

Ik had jullie al eens kennis laten maken met de Jooks app tijdens een wandeling in Waterloo, afgelopen april. Op verzoek van mijn vriend en de kinderen besloot ik een nieuwe dag vol ontdekkingssporten in te plannen met deze interactieve gids. Ter herinnering: het doel van Jooks is om je te helpen een stad te ontdekken door te sporten: de (gratis) applicatie biedt je een route in het hart van een stad en het is aan jou om te zien of je die tegen een relax of vlot tempo wil voltooien.

5 routes in Namen

Jooks biedt zijn diensten aan in 6 steden in Wallonië: Namen, Fleurus, Binche, Bastenaken, Lasne en Waterloo. Op een familiebijeenkomst op een doordeweekse avond beslisten we waar heen te gaan. Mijn man haalde zijn smartphone tevoorschijn om deze Jooks app te openen  en we wezen Namur aan . Dan moesten we nog enkel het circuit kiezen. Jooks biedt 5 routes in Namen: “Li Bia Commerce” over 3,7 kilometer, « Entre eau et forteresse » over 8,8 kilometer, « Namur dévoile son folklore »  over 4,3 kilometer, « L’art urbain s’invite à Namur »  over 13,3 kilometer en « Echappée au cœur de Namur » over 4 kilometer.

Tussen water en vesting

Jooks legt geen enkele manier van reizen op: je kunt de routes afleggen door te wandelen, te lopen of zelfs te fietsen. De kinderen waren gemotiveerd om te rennen, maar wilden niet in gymnastiekkleding joggen te midden van de goedgeklede voorbijgangers in het stadscentrum… We kozen daarom voor de route “Tussen water en fort”, die voornamelijk de oevers van de Samber en de Maas doorkruist en daarna de citadel beklimt.

De gids in de oren

Met sneakers aan onze voeten en de smartphone in onze zakken activeren we de geolocatie en schuiven we de koptelefoon in onze oren om naar de gids te luisteren. Hij vertelt ons over het Namen van gisteren en vandaag. De start wordt gegeven langs de Maas, in de buurt van de Pont des Ardennes, aan de voet van het standbeeld van het paard van Bayard, “een bronzen sculptuur gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van Brussel in 1958, vervolgens geschonken aan de provincie Namen”, zegt de gids, die meer dan 20 typische plaatsen zal beschrijven tijdens onze 8,8 kilometer tocht.

Bestorming van de citadel

Na de start slingeren we door het oude centrum van Namen, via de wijk Grognon. We passeren de Halle al’Chair, een gebouw in Maaslandse stijl gebouwd in de 16e eeuw en gelegen in de voormalige slagerswijk. Daarna gaan we naar het Arsenaal, “gebouwd volgens de plannen van Vauban tussen 1692 en 1693, en gekocht in 1977 door de Universiteit van Namen”, zegt onze gids kalm terwijl we ons in de richting van de citadel begeven

Tourisme a Namur WBT - Denis Closon

De kabelbaan lonkt naar ons: ze werd ingehuldigd in 2021 en verbindt het stadscentrum met de citadel in slechts 8 minuten. Te voet zou de beklimming veel langer duren… Maar het plezier is net iets anders. Toen we boven aankwamen, bijna 200 meter boven de stad, improviseerden we een welverdiende picknick. Het uitzicht op de Maasvallei is hier gewoonweg schitterend!

De rust van de krijgers

De afdaling naar de stad is rustgevender. We wandelen langs het casino van Namen, gevolgd door de Havenkapiteinsdienst na het oversteken van de Maas. Dan terug naar af. We gingen bezweet terug naar ons verblijf voor de nacht: het Hôtel des Tanneurs, gelegen in het centrum van de stad in een historisch gebouw.

WBT - Bruno D'Alimonte

Na de douche en het welverdiende aperitief, was het tijd om te eten. Het hotel heeft twee restaurants: de “Grill des Tanneurs” en het gastronomisch restaurant “L’Espièglerie”. We kozen voor het laatste, geïnstalleerd in de oude leerlooierijen die met smaak en klasse zijn gerenoveerd. Te midden van de prachtige stenen muren kozen we voor à la carte gerechten. Tussen lucht, land en zee laat chef-kok Hubert Quairiat ons een ruime keuze aan gerechten. Na deze heerlijke maaltijd genoten we van een rustgevende nacht, gevolgd door een wandeling in de stad op zondagochtend. Ook dit weekend was weer een mooie mix tussen fysieke activiteit en zintuiglijk genot.

  • Onze favoriet: met ons gezin de Maasvallei aanschouwen vanaf de top van de citadel.

ALLE VERBLIJVEN COMBINEREN SPORT EN ONTSPANNING