Een reis van 2 dagen in de Vendée: ga voor een unieke ervaring!

Florence Brigode,
10-06-2024
En als je nu eens zou vertrekken naar een bestemming die barst van de inspiratie? De eilandjes Noirmoutier en Yeu zijn pareltjes in de Vendée die zonder aarzelen het ontdekken waard zijn! Hier zijn de landschappen even rijk als gevarieerd en je vindt overal kleuren! Toegegeven: twee dagen is te weinig om al dat moois te ontdekken, maar wel genoeg om je ogen de kost te geven en verliefd te worden op de Vendée.
Vendée
Alexandre Lamoureux

Dag 1: Op ontdekkingstocht op het eiland Noirmoutier

Om in Noirmoutier te geraken, kan je natuurlijk altijd de brug nemen die de Franse kust verbindt met het zuiden van het eiland: met de fiets of met de auto is dat sowieso al een prachtige manier om van het landschap te genieten. Maar je kan ook gaan voor de beroemde ‘Passage du Gois‘, een natuurmonument dat beschermd is als nationaal erfgoed. Als liefhebber van zeevruchten vind je hier, afhankelijk van de getijden, mosselen, kokkels en wilde oesters…

Wateractiviteiten

Waarom start je je bezoek aan het eiland niet aan de kust? Noirmoutier beschikt over een adembenemende kustlijn, dus waarom zou je daar niet van genieten? Aan wateractiviteiten ook geen gebrek, meteen ook een geweldige manier om de stranden te ontdekken. Ga strandzeilen. Of kajakken op zee. Of paddleboarding. Alles wat je maar kan dromen, je vindt het hier! Je zal zien hoe opwindend het kan zijn…

En omdat bewegen in de open lucht honger doet krijgen, nodigen we je uit om de lokale specialiteiten te proeven in een oud vissershuisje. ‘Le 11’ is een bar uitgeeft op de oude haven, en uitpakt met een warme sfeer. Op het menu staan huisbereide lekkernijen en verse marktproducten. Een absolute aanrader is de plank met gerookte vis, geserveerd met bieslookcrème en citroen!

Vendée
Simon Bourcier

De beroemde zoutvlaktes!

Wat zou een verblijf in Noirmoutier zijn zonder een bezoek aan de beroemde zoutpannen? Een ontmoeting met de zoutwinners en een kennismaking met de eeuwenoude technieken die komen kijken bij het winnen van zout is een must… De landschappen van de zoutwinningsgebieden zijn zo typerend. Zo poëtisch ook! We raden je aan om te gaan voor een rondleiding: dan ontdek je alle geheimen van dit historische erfgoed.

Om te overnachten, stellen we je het hotel ‘Le Noirmoutier‘ voor: de ideale plek om te genieten van deze uitzonderlijke omgeving. In alle rust, met je voeten in water, kan je hier herbronnen in een hoogwaardig kader. Een ‘Bohémien-chique’ inrichting, een weelderige natuur en authentieke charme zorgen ervoor dat je optimaal kan genieten. Alle kamers in deze grote familiewoning bieden een adembenemend uitzicht.

Gastronomische avond

‘s Avonds kan je dineren op het terras van het restaurant van het hotel, of gewoon nog wat genieten van een avondje ontspannen! Neem gerust plaats in het restaurant ‘Le P’tit Noirmout‘, waar je ongelooflijke zeevruchten en lokale gerechten voorgeschoteld krijgt. De rood gekalkte gevel, de prachtige blauwe blauwe regen en de grote schoolborden bij de ingang ogen uitnodigend! Een gezellige sfeer krijg je er sowieso bij.

Dag 2: Ontdekkingstocht op het eiland Yeu

De volgende dag kan je met de boot van Fromentine naar het eiland Yeu te varen. De kust van de Vendée en het eiland worden van elkaar gescheiden door 17 km zee, en de tocht van 45 minuten is een ervaring op zich: het is zo leuk om op de golven te dobberen en de rotsen van het eiland dichterbij te zien komen.

Vendée
Alexandre Lamoureux

Op naar het stadscentrum

Je ontdekt al snel dat het eiland Yeu een pareltje is in de Atlantische Oceaan. Slenteren door de typische smalle straatjes van het stadscentrum is een waar genoegen: je wordt verleid door de charmante huisjes met hun kleurrijke luiken. Ter voorbereiding van de activiteiten van  de namiddag kan je een hapje eten bij ‘La Cabane sur le Port‘: de gegrilde inktvis is een aanrader!

Vendée
Simon Bourcier

Rond het eiland op de fiets

Spring daarna op de fiets om de trekpleisters van het eiland te ontdekken: al trappend is de ideale manier. Vanuit Port Joinville fiets je naar het oude Chateau, de Port de la Meule, het Pointe du But en Pointe du Châtelet… De 23 km lange fietsroute leidt je rond het eiland om de afwisselende landschappen te bewonderen: stranden, duinen, wilde kustlijn, kliffen, baaien, heidevelden, door hagen omgeven landbouwgrond… Er zijn zoveel mooie vergezichten onderweg!

Vendée
Simon Bourcier

In de wijk Saint-Sauveur kan je je fiets even aan de kant zetten om een hapje te eten. Het restaurant ‘Le Missionnaire‘ is een bezoek meer dan waard. De keuken, die tegelijkertijd royaal en authentiek is, verandert dagelijks van menu, afhankelijk van de vangst die de boten aan land brengen. Twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, twee nagerechten: het strikte minimum, maar ook de perfectie zelve.

Een moment van ontspanning

Aarzel niet om binnen te stappen bij hotel ‘La Mission‘: hier kan je je ontspannen op de ligstoelen aan het zwembad. Het kader is idyllisch: de logies liggen rond een eeuwenoude plataan. De kamers hebben een witte lambrisering en vrolijke kleuren. Echte pareltjes zijn het. De rooftop bar, met uitzicht op de klokkentoren van Saint-Sauveur, is de ideale plek om aan een cocktail te nippen en de dag af te sluiten…

Een verblijf in de Vendée, dat is altijd een goed idee. Er zijn, geeft je meteen zin om er nog eens terug te komen. En maar goed ook, want het is een bestemming met heel wat verschillende facetten!