Regeneratief reizen: wat is deze nieuwe trend?

François Piette,
18-10-2024
Reizen terwijl je een positieve impact achterlaat: regeneratief toerisme wil onze manier van reizen revolutioneren.
corsica
© Emanuela Boros

Wat is regeneratief reizen? 

Regeneratief reizen is een vorm van toerisme waarbij het doel is om een bestemming in een betere staat achter te laten dan toen de bezoekers aankwamen. In tegenstelling tot duurzaam toerisme, dat probeert negatieve effecten te minimaliseren, gaat dit concept nog wat verder door te streven naar het opwaarderen van het milieu en/of het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

Hoe werkt het? 

Het idee is simpel: authentieke ervaringen aanbieden in samenwerking met de inwoners, vaak op eerder kwetsbare lokaties. Reizigers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan ecologische projecten of zich inzetten voor lokale initiatieven. Het doel is een positieve impact te hebben op de natuur en de gemeenschap, terwijl men geniet van een diepgaande culturele onderdompeling.

Goed om weten is dat Nieuw-Zeeland al een soortgelijk initiatief genomen heeft, zoals een toeristenbelasting voor het herstel van natuurlijke landschappen. Het land wil bezoekers aansporen om zorg te dragen voor het milieu en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Andere eilanden hebben besloten het voortouw te nemen door het aantal toeristen te beperken.