Regenboogberg: het kleurgeheim van Peru

Julie Docsterd,
07-08-2024
Ontdek de betoverende veelkleurige bergen van Peru, een uniek geologisch spektakel dat bezoekers van over de hele wereld fascineert.
pérou vinicunca
© adobe

Gelegen op meer dan 5200 meter hoogte in de regio Cuzco, is Vinicunca, ook bekend als de Regenboogberg, een waar juweel van de Andes. Zijn levendige kleuren zijn het resultaat van de gelaagdheid van verschillende mineralen: rood ijzeroxide, groen kopersulfaat en geel zwavel creëren een adembenemend natuurlijk schilderij.

Vorming van de kleuren

De kleuren van Vinicunca zijn het resultaat van miljoenen jaren sedimentatie en mineralisatie. De verschillende lagen sediment, die in de loop van de tijd zijn afgezet, werden vervolgens omhoog geduwd door tektonische bewegingen. De oxidatie van mineralen aan de oppervlakte, beïnvloed door het vochtige klimaat van de regio, gaf aanleiding tot deze spectaculaire tinten. De rode tinten komen van ijzeroxide, het groen van chloriet en het geel van zwavel.

Geschiedenis en ontdekking

De berg was ooit bedekt met sneeuw. Met de klimaatverandering begonnen de levendige kleuren te verschijnen, wat een miljoenen jaren oud geologisch fenomeen onthulde. Deze heilige plaats voor de lokale bevolking staat ook bekend onder de Quechua naam Winikunka, waarbij “Wini” verwijst naar een veel voorkomende zwarte steen in de regio en “Kunka” “hals” betekent.

Een groeiende toeristische attractie

Tot 2016 was Vinicunca alleen bereikbaar na een zesdaagse wandeling. Tegenwoordig worden dagtochten vanuit Cuzco georganiseerd, zodat bezoekers de berg te voet of te paard kunnen bereiken. Ondanks de gemakkelijkere toegang is het van cruciaal belang dit kwetsbare milieu te respecteren om zijn schoonheid te behouden.

De wonderen van Peru circuit 16D/14N

Lima

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten