Proef de geneugten van de gastronomie uit de Vendée

Julie Docsterd,
27-08-2024
De gastronomie van de Vendée haalt haar inspiratie uit de pracht en praal van de oceaan en de weelderigheid van zijn coulisselandschap. Vis, zeevruchten, groenten, vlees of kaas. Hier komt iedereen aan zijn trekken!
© ©Office de Tourisme Ile de Noirmoutier - ©Vendée Expansion - ©Simon Bourcier

Bent u op zoek naar een gastronomische bestemming die gemakkelijk te bereiken is vanuit België? Stop dan onmiddellijk je zoektocht en opteer voor de Vendée! Dankzij zijn ligging tussen land en zee zijn de rijkdommen van de Vendée vrijwel eindeloos. Het is de perfecte verblijfplaats om onder andere uitmuntende lokale producenten te ontmoeten en de vele regionale specialiteiten te proeven. Van marktkraampjes volgepropt met plaatselijke producten tot sterrenrestaurants. Je vindt er echt iets voor elke smaak en elk portemonnee!

 

Zeeschatten

De Vendée kan pronken met een lange kustlijn die langs de Atlantische Oceaan dartelt, met wateren die rijk zijn aan zeevruchten. Visserij en oesterkweek zijn hier traditionele én bloeiende activiteiten die borg staan voor uitzonderlijk verse producten. De regio staat bekend om de unieke kwaliteit van zijn zeevruchten, waaronder oesters uit de baie de Bourgneuf, Bouchot mosselen uit L’Aiguillon-sur-Mer, sardientjes uit Saint-Gilles en sint-jakobsschelpen. Het hele jaar door kan je zelfs te voet vissen om kokkels, mosselen en andere heerlijke schelpdieren op te duikelen!

© ©Office de Tourisme Ile de Noirmoutier - ©Vendée Expansion - ©Simon Bourcier

 

Duizend en één specialiteiten

Vleeseters en liefhebbers van streekproducten die recht uit de grond komen, zullen ook niet van een kale reis terugkomen. Vraag een echte Vendéen naar zijn favoriete streekgerecht en hij zal ongetwijfeld de jambon de Vendée vernoemen. Hij of zij zal in geuren en kleuren vertellen over de in dunne plakken gegrilde smaakvolle ham, vergezeld van mogettes en witte bonen die urenlang in een kookpan werden gestoofd. Een andere aanrader is Préfou, een broodje belegd met boter, knoflook, soms peterselie, dat licht gebakken wordt geserveerd als aperitief. Ook niet te missen: de Bonnotte de Noirmoutier. Dat is een exceptionele aardappel met een sensationele smaak die profijt haalt uit het bijzonder milde klimaat en de zoute lucht dat boven het eiland Noirmoutier hangt. De aardappel gedijt in zanderige grond verrijkt met goémon, een mengsel van zeewier. Je hoeft je hoofd dus niet breken over de oorsprong van zijn voortreffelijke smaak!

© ©Simon Bourcier

Er zijn maar weinig mensen die het weten: de Vendée is een wijnstreek waar vijf terroirs met dezelfde aanduiding de geologische exuberantie van de regio hebben ontrafeld. De zogenaamde Fiefs Vendéens tellen vandaag 15 wijnboeren verdeeld over 418 hectare wijngaarden met het AOC-label. Hun productie bestaat uit 40% rosé, 40% rode en 20% witte wijn. Elke terroir bezit een unieke eigenschap voortspruitend uit zijn schatrijke bodem en het klimaat. Het resultaat? Hoogwaardige wijnen met bijzondere karakteristieken gekenmerkt door een waaier aan aroma’s die garant staan voor heel wat drinkplezier!

 

Een brioche als geen ander

Een ander lokaal fenomeen – deze keer een zoetigheid – dat veel jeugdherinneringen oproept bij de gemiddelde Vendéen is de brioche vendéenne. Het is het soort dessert waarvan veel mensen in de Vendée de smaak te pakken hebben. Je kan je voorstellen dat het moeilijk is, zo niet onmogelijk, om de brioche van vroeger te evenaren. Maar de brioche is niet weg te denken uit het menu van de gemiddelde inwoner. Er is zelfs een dans aan gewijd die vaak wordt opgevoerd op plaatselijke bruiloften. Verwar de lekkernij niet met de gâche, de voorouder van brioche, die een compactere kruim heeft en verse room bevat.

 

© ©Simon Bourcier

Voor meer inspiratie of voor het plannen van je verblijf in de Vendée kan je naar de website In de Vendée surfen.