Een opzegbrief in de bus tijdens je vakantie?

Jan Roodhooft,
09-09-2024
Kan je werkgever je arbeidsovereenkomst opzeggen of verbreken op een moment dat je vakantie hebt op het werk? Wanneer begint de opzegtermijn dan te lopen.? Kan je ook zelf je arbeidsovereenkomst opzeggen tijdens je vakantie?
pool computer
© adobe

Je werkgever zegt op

De wet verbiedt je werkgever niet om je arbeidsovereenkomst op te zeggen in een periode dat jij in vakantie bent. Weet wel dat de opzegtermijn in die periode niet kan beginnen te lopen. De opzegtermijn zal pas een aanvang nemen zodra je vakantie een einde neemt.  Neem je tijdens de opzegtermijn later nog een aantal dagen vakantie op, dan wordt je opzegtermijn ook met die dagen verlengd.

Verbreking

Je werkgever kan ook beslissen om je arbeidsovereenkomst te verbreken en dus geen opzegtermijn na te leven. Ook dat is perfect wettelijk mogelijk. Verbreekt je werkgever je arbeidsovereenkomst tijdens je vakantie dan gaat die verbreking dadelijk in.  Je kan in zo’n geval wel een verbrekingsvergoeding vragen van je werkgever.  Om de hoogte daarvan te bepalen wordt rekening gehouden met de normale opzegtermijn die je werkgever had dienen na te leven en met het loon (met inbegrip van voordelen in natura) dat je in die periode zou hebben verdiend.

En zelf opzeggen?

Het zou ook wel eens kunnen gebeuren dat je tijdens je vakantie twijfels krijgt bij het werk dat je doet.  Misschien wil je dan zelfs zelf een einde maken aan je arbeidsovereenkomst.  Ook dat is zonder meer mogelijk.  Je kan in een periode dat je zelf vakantie hebt perfect je arbeidsovereenkomst beëindigen met naleving van een opzegtermijn. Die opzeg gaat zelfs al in tijdens je vakantie.  Ook latere vakantiedagen die je opneemt verlengen de opzegtermijn niet. De opzeg wordt op de gewone wijze ter kennis gebracht aan je werkgever en neemt een aanvang de maandag volgend op de week waarin de opzegging betekend werd.