Een opblaasbare dam in de Noordzee!

Julie Docsterd,
15-07-2024
Een nieuw systeem om vervuiling op zee tegen te gaan, de "NOFI Current Buster 4", is onthuld! Deze snelle en wendbare installatie, uitgerust met luchtkussens, is speciaal ontworpen om olie op te vangen in geval van een lekkage op zee.
mer du nord
© Eelco Bohtlingk

De Noordzee, een van de drukste zeeën ter wereld, met meer dan 66.000 scheepsbewegingen in de Belgische territoriale wateren, is bijzonder kwetsbaar voor olieongevallen. De dienst Mariene Milieu van de FOD Volksgezondheid, die verantwoordelijk is voor de strijd tegen de vervuiling op zee, heeft daarom dit nieuwe systeem aangeschaft om de bestaande middelen te versterken. De “Current Buster 4” maakt gebruik van een drijvende oliefilter bestaande uit luchtkussens om olie op te vangen in een grote zak aan de achterkant, van waaruit de olie naar een schip kan worden gepompt zodra de zak vol is.

Gefinancierd door de bijdragen van windparken moet deze forse investering (264.000 euro) niet alleen het toerisme, maar ook en vooral het milieu en de biodiversiteit in stand houden!