Op oorlogspad, in de voetsporen van Napoleon

Julie Docsterd,
16-08-2024
Julie koos voor een weekend met een combinatie van sportiviteit en ontdekkingen, in het spoor van de Slag bij Waterloo. Een parcours van 7,8 of 27 kilometer, met als gids een interactieve kaart op smartphone. De oorlog van 1815 in ‘2.0’-modus...
waterloo
© Alex Kouprianoff

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe ervaringen, en daardoor kwam ik terecht bij de app Jooks. Het idee? Ontdek een stad terwijl je sport. “Nog meer sport!” zuchtte mijn enigszins verveelde vriend. Ja, maar dan wel in high-tech modus, onder begeleiding van een app… Het idee van een ‘2.0’ ontdekkingstocht sprak hem wel aan en hij haalde meteen zijn smartphone boven om de (gratis…) app te downloaden.

Keuze te over

Hij was verrast toen hij zag dat Jooks interactieve wandelingen aanbiedt in 400 steden in 64 landen! En hij was niet van plan om heel ver te reizen. Maar geen nood, Jooks biedt zijn diensten ook aan in 6 Waalse steden: Namen, Fleurus, Binche, Bastogne, Lasne en Waterloo. Hij voelde meteen iets voor Waterloo, en zag zichzelf al aan het hoofd van zijn familietroepen in een historische veldslag, met een Napoleonhoed op zijn hoofd. Doe maar rustig, schat…

waterloo
© Olivier Bourgi

Te voet of met de fiets?

Jooks biedt routes aan die je lopend, joggend, fietsend of zelfs in een rolstoel kan afleggen. In Waterloo zijn er twee routes: een route van 27 kilometer die je best met de fiets doet en een route van 7,8 kilometer. Wij kozen voor de eerste maar besloten hem te lopen. Nog een pluspunt: de app toont de luchtkwaliteit en de verschillende allergenen langsheen de route. Goed gezien!

Napoleon in de oren

Op zaterdagochtend stonden we op het appèl aan de Butte du Lion, klaar om de geschiedenis in te duiken. De app wijst niet alleen de weg, maar geeft ook informatie via een geïntegreerde audiogids! Een krachtige stem vertelt je alles over elk monument dat je tegenkomt: de Leeuw natuurlijk, maar ook het monument van de slag van 1815, het monument van de gewonde adelaar (een eerbetoon aan de Franse soldaten die tijdens de oorlog het leven lieten), de Ferme d’Hougoumont (een belangrijke basis voor de Britse troepen) en de Ferme d’Caillou, het laatste hoofdkwartier van Napoleon, waar hij de nacht van 17 op 18 juni 1815 doorbracht. We volgen ook de ‘Chemin des vertes Bornes’, waar de geallieerde troepen gestationeerd waren. Het hart van het voormalige slagveld dus, midden op het platteland. We besloten onderweg een boterham te eten, uit het vuistje.

Bataille de Waterloo
© Domaine Bataille de Waterloo

Pintelieren bij Wellington

We ontdekten hoe het Waterloo-bier werd gebrouwen en ‘s middags, met bijna 20 kilometer geschiedenis in de benen, zetten we onze schoenen neer bij de Ferme de Mont-Saint-Jean, vlakbij de Butte du Lion. Deze boerderij was ooit het veldhospitaal voor de Engelse troepen van de Duke of Wellington. Vandaag vind je er een restaurant en een microbrouwerij die zeker een bezoek waard zijn. We ontdekten hoe het Waterloo-bier gebrouwen wordt en proefden natuurlijk de vier verschillende soorten. Allemaal even lekker!

waterloo
© FTBW

Eten en overnachten in de ‘Côté Vert’

Voor onze overnachting ter plaatse vond ik het hotel ‘Le Côté vert’, een oase van rust in het kloppende hart van Waterloo. Geen militaire bivak, maar moderne kamers met alle comfort. Ik had er ook een tafel geboekt. Helaas konden we door het grillige weer niet eten op het prachtige tuinterras. Maar we hebben wel genoten van de ‘bistronomische’ keuken, verzorgd door Laetitia en Christophe. We kozen voor gegrilde zwaardvis. Origineel en lekker.

hotel le Côté Vert
© Matthieu Miller

Boven op de ‘Butte du Lion’

Op zondag konden we Waterloo niet achter ons laten zonder de beroemde ‘Butte du Lion’ te beklimmen. De stem in de app had ons er de dag ervoor al over verteld: “het monument werd in 1826 gebouwd onder Willem I der Nederlanden. De open bek van de leeuw is naar het verslagen Frankrijk gekeerd. Zijn poot, rustend op een kanonskogel, symboliseert de Europese vrede, gewonnen na de slag”. Bovenop de 41 meter (en 227 treden…) tellende heuvel krijgt het landschap een andere dimensie. Afgezien van de paar auto’s die de vlakte doorkruisen, is er sinds 1815 niets veranderd. Eind juni wordt de traditionele slag nagespeeld, met mannen en vrouwen in historische militaire kleding, kanonnen en bivaks opgezet bij het laatste hoofdkwartier van Napoleon en in de boomgaard van Ferme d’Hougoumont. Plekken die we nu op ons duimpje kennen…

Onze ‘coup de cœur’? Uitkijken over de vlakte van het voormalige strijdtoneel, doordrenkt van geschiedenis, vanaf de top van de ‘Butte du Lion’.

Vind een andere overnachtingsplek in Waterloo

Reserveer nu deze accommodatie