Op ontdekkingstocht in de Ardennen van het begin van de 20ste eeuw

Julie Docsterd,
24-10-2024
In de winter staat het dorpje Wanne bekend om zijn skipiste, de langste in Wallonië! Maar dit gehucht, een deelgemeente van Trois-Ponts, heeft ook een museum en biedt verschillende activiteiten. We trekken er naartoe in het gezelschap van onze journaliste Julie.
Haute Ardenne
© Trekking et Voyage

Het dorpje Wanne, tussen Stavelot en Vielsam, ongeveer dertig kilometer onder Luik, is het hoogste punt van de gemeente Trois-Ponts. Ik kon er, verscholen midden in de natuur, een typisch Ardens landschap bewonderen, met velden en bossen zover het oog reikt, 360° rondom. Het gebied is beroemd om zijn skipiste ‘Val de Wanne’, die zowel in de winter als in de zomer erg populair is, en ook omdat het één van de heuveltoppen is van de Haute Ardenne, die wielrenners beklimmen tijdens Luik-Bastenaken-Luik. Wandelend door het dorp raakte ik in de ban van de plek, in het bijzonder van de lokale stenen huizen, het kasteel en het dorpsschooltje. Ik hoorde dat Château de Wanne een ‘Kaléo’-gîte is, met het label ‘Bienvenue Vélo’. Het kasteel telt 20 kamers en biedt verschillende activiteiten.

© Musée HA Façade

Een duik in de lokale geschiedenis

Het ‘Musée de la Haute Ardenne‘, dat je vindt in het oude dorpsschooltje, is gewijd aan het plattelandsleven en het lokale erfgoed. Hier leer je over de geschiedenis van de streek en de gebruiken van vroeger, in het oude klaslokaal zoals het was aan het begin van de 20ste eeuw, en dankzij de tentoonstelling ‘Wanne à travers les batailles’. Terwijl ik er was, ontmoette ik Nathalie en Donatienne, die het centrum draaiend houden en die voorwerpen uit het verleden weer tot leven brengen door het rijke lokale erfgoed te benadrukken. Het is een fantastische manier om de regio en zijn inwoners van vroeger en nu te leren kennen, maar ook de geschiedenis, geografie, landbouw, natuurlijke rijkdommen, geloof, legendes en muziek, … en dat alles met een heerlijk Waals accent. Regelmatig zijn er thema-evenementen en tentoonstellingen, waaronder een ‘ouderwets dictee’, waardoor je helemaal wordt ondergedompeld in de Haute Ardenne van vroeger!

Haute Ardenne
© Musée Haute Ardenne Intérieur

Aan tafel!

Tegenover het museum kon ik proeven van de kookkunsten van het team van ‘La Métairie‘, een hotel-restaurant met een verfijnde keuken en comfortabele kamers. Het is de perfecte plek om een weekend spenderen als je, net als ik, valt voor de charmes van Wanne! De regio biedt ook tal van andere activiteiten, waaronder een fietstocht naar de mysterieuze rots ‘Faix du Diable’, met de legende van Remacle, de stichter van de abdij van Stavelot. Beklim op de terugweg de ‘Tour Leroux’ en geniet van het uitzicht!

 

Voor meer info : +32 80 39 87 37 of www.facebook.com/MuseeDeWanne /