Op ontdekkingstocht in de musea van het ‘Pays de Bastogne’

Julie Docsterd,
03-12-2024
Met zijn vele musea biedt de stad Bastenaken (Bastogne) je de mogelijkheid om een duik te nemen in zijn geschiedenis, cultuur en tradities. Een bestemming die het hele jaar door een aanrader is om te bezoeken, en die telkens weet te verrassen!
Bastogne
© A. Preser

Bastenaken is een fascinerende bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en lokale tradities. En hoewel het kleine Ardeense stadje vooral bekend is omwille van de rol die het speelde in de ‘Slag om de Ardennen’, zetten de musea ook de rijkdom van de Ardeense cultuur in al zijn vormen in de spotlights.

Het ‘Musée de la Grande Ardenne

Dit museum, dat uniek is in zijn soort, neemt je mee op sleeptouw voor een ontdekkingstocht van de Ardeense cultuur, en dat aan de hand van drie expositieruimtes die een gevarieerde en complementaire kijk bieden op het leven van de Ardennen van vroeger en nu. Je ontdekt er de gebruiken en traditionele spelen die in de streek worden gespeeld, maar ook de lokale opvoeding en tradities. Het ‘Musée de la Grande Ardenne’ is aangepast aan gezinnen en biedt een gezellige ervaring voor alle generaties samen.

Place en Piconrue 2, 6600 Bastogne

Bastogne
© Anne Segers

Animalaine

Dit levende museum biedt een bezoek in drie delen. Eerst kan je er het dierenpark verkennen, met 25 soorten woldieren. Vervolgens ontdek je de verschillende stadia van wolbewerking, zowel in de hedendaagse versie als de manier waarop dat gebeurde aan het begin van de 20ste eeuw. En tot slot ga je als bezoeker terug in de tijd, met een rondleiding in een huis dat ingericht is zoals in de tijd van toen. De jongsten zullen het geweldig vinden om door het park te wandelen en kennis te maken met de dieren en hun zachte vacht!

Bizory 5, 6600 Bastogne

sheep
© Animalaine

Kunstencentrum L’Orangerie

De Orangerie, een plek gewijd aan hedendaagse kunst en de verspreiding van beeldende en visuele kunst, organiseert jaarlijks vijf expo’s. Hier ontdek je kunstenaars van alle pluimage, of ze nu actief zijn in schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video of performances. Met andere woorden: een plek waar kunst in al haar vormen wordt geëerd!

Rue Porte Haute 30 (Parc Elisabeth), 6600 Bastogne

La ville du souvenir

Bastenaken barst van de lokale cultuur en tradities, maar is ook een niet te missen trekpleister voor geschiedenisliefhebbers, met name voor wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog en de beroemde Slag om de Ardennen. Vier belangrijke centra laten je deze bepalende fase van de 20e eeuw herbeleven, te beginnen met het Bastogne War Museum, dat dienst doet als herinneringscentrum en de chronologie van de Tweede Wereldoorlog vertelt door de ogen van vier personages. Verschillende interactieve en immersieve ruimtes, waaronder ‘Génération 45’, nemen je bijna 80 jaar mee terug in de tijd om je een beter idee te geven van de omvang van deze bewogen periode.

Bastogne War Museum
© Anne Segers

De Bastogne War Rooms huisvesten de kelders waar Amerikaanse soldaten hun toevlucht zochten tijdens de Slag om de Ardennen. Met een moderne, immersieve scenografie kan je de sleutelmomenten aan het begin van het offensief herbeleven. Het was in deze kelders dat generaal Anthony McAuliffe zijn beroemde “Nuts!”-uitsprak deed, als antwoord op de Duitse eis tot overgave.

Bastogne
© Anne Segers

De Bastogne Barracks, een kazerne die in 1936 gebouwd werd, was tijdens de oorlog een trainingskamp voor de Hitlerjugend, om vervolgens een Amerikaans hoofdkwartier te worden. Vandaag is het een interpretatiecentrum over de Tweede Wereldoorlog en ook een centrum voor de restauratie en tentoonstelling van militaire voertuigen.

bastogne museum
© A. Preser

Tot slot neemt het 101st Airborne Museum je als bezoeker mee naar het hart van de Slag om de Ardennen, met zijn vele historische voorwerpen en zeer realistische scenografie. Het museum is opgezet door een team enthousiastelingen, die het ook beheren, en biedt je een beter begrip van de verschrikkingen die de soldaten beleefden tijdens het Ardennenoffensief in 1944 en 1945.

Bastogne War
© Anne Segers