Ontdek de polen van de Aarde… vanuit de ruimte!

Julie Docsterd,
31-08-2024
Een cryptocurrency-ondernemer heeft een private ruimtereis gereserveerd bij SpaceX, die de eerste moet worden die over de aardpolen vliegt. De missie, die de naam Fram2 draagt, belooft een ongezien spektakel vanuit de ruimte. Maar de reis roept ook heel wat vragen op...
Earth
© Actionvance

Zorgvuldig uitgekozen deelnemers

Chun Wang, de commandant, is de medeoprichter van F2pool en Stakefish. De andere leden zijn Jannicke Mikkelsen, een Noorse filmmaker, Eric Philips, een Australische ontdekkingsreiziger, en Rabea Rogge, een Duitse robotica-onderzoekster.

Volgens astrofysicus Jonathan McDowell kost het bereiken van een polaire baan meer energie en wordt het ruimteschip blootgesteld aan hogere stralingsniveaus. De missie, die zal vliegen op een hoogte tussen 425 en 450 km, zal ook worden gebruikt voor wetenschappelijke observaties, waaronder straling uit de ruimte en het bestuderen van lichtverschijnselen die lijken op het poollicht.

Vooruitgang voor het ruimtetoerisme… En voor de aarde?

Dit project past in de groeiende populariteit van het ruimtetoerisme in de Verenigde Staten en staat symbool voor een nieuw tijdperk van private ruimteverkenning. Met geavanceerde apparatuur zoals de Dragon-capsule, uitgerust met een observatiekoepel, opent Fram2 nieuwe perspectieven voor ruimteavonturiers… Maar is dit echt wat de wereld nodig heeft?