Onze beste plannen om Corsica te ontdekken
Het zachte vlees van wilde varkens, gevoed met kastanjes, eikels en ander fruit, is beroemd in heel Europa. Coppa, figatellu, prisuttu en lonzu moet je absoluut proberen. Wat vlees betreft is wild zwijn een essentieel gerecht op de menukaart van de restaurants. Ik ben zelf niet zo dol op zeevruchten, maar als je ervan houdt, zal je hier zeker aan je trekken komen! Met bijvoorbeeld zee-egels, murenes en sardientjes gevuld met broccoli. Om nog maar te zwijgen van de beroemde Corsicaanse bouillabaisse, gebaseerd op rotsvissen, met de mooie naam Aziminu. Je moet hier ook zeker de vele gerechten op basis van kastanjes proeven: je vindt ze overal!
Dan zijn er natuurlijk nog de Corsicaanse kazen. Proef zeker van de brocciu: het is een topper en een integraal onderdeel van het culinaire erfgoed van het eiland. Net zoals kruiden die de maquis parfumeren en de olijfolie, die het resultaat is van een duizend jaar oude traditie van olijventeelt. Proef verder ook zeker van miel corse, de traditionele desserts gemaakt van melk of eieren. Mijn favoriet? Fiadone, een soort cheesecake gemaakt van brocciu en kastanjemeel. Corsicaanse wijnen en bieren zijn ook bijzonder lekker: ik werd verliefd op het witbier Colomba, met smaken van mirte, jeneverbes, aardbei en cistus. Een echte lekkernij!
Ik veronderstel dat deze hapjes je hongerig hebben gemaakt! Begrijpelijk. Aarzel dan niet om de volgende geweldige restaurants te bezoeken: ik heb ze met plezier voor jullie getest. In Cheda, nabij de haven van Bonifacio, is het genieten van de lokale keuken. De chef neemt je mee achter de schermen: ik vond het heerlijk om hem aan het werk te zien en zijn moestuin te ontdekken. Deze kookworkshop is een echte aanrader, want je kookt mee aan het menu dat je daarna zal eten.
Het Castel Brando hotel, in de buurt van Bastia, herbergt nog een heel mooi restaurant: Les Américains. Hun filet van pagre en polenta was heerlijk. Een verfijnde keuken die terug naar de essentie gaat. Het hotel-restaurant Le Dolce Vita verwelkomt je in Ajaccio en biedt gerechten die even verfijnd zijn als de locatie: ik geniet nog steeds als ik terugdenk aan hun gekonfijte lamsrack in een hazelnootkorst. Het Casa Paradisu hotel beviel me met zijn “gastronomische ontdekking”. Verrassing en plezier krijg je hier op het bord.
Om nog maar te zwijgen van de talloze bistro’s, vol charme, die eenvoudige en authentieke gerechten bieden. Ook A l’Epica overtuigt met zijn grillades in de vuurpot.
Vergeet niet om de markten en andere landelijke beurzen te bezoeken: het is een waar genot om lokale producenten te ontdekken. Hier is het onmogelijk aan om aan de glimlach van de mensen te weerstaan… en de uitnodiging om hun producten te proeven. Neem zeker een grote rieten mand mee om alle proviand meer naar huis te nemen.
En omdat een goede maaltijd noodzakelijkerwijs gepaard gaat met een lekker drank, moet je ook zeker de wijnhuizen hier bezoeken. Routes rond het thema wijn zijn speciaal voorzien: geniet en ontdek de heerlijke druivensoorten. Vooral het landgoed Costa Rossa vond ik betoverend: de wijngaard ligt landinwaarts, in de schaduw van een mooie klokkentoren, en produceert een zeer verfijnde wijn. In een andere stijl biedt het hotel Le Castellu, in Vizzavona, af en toe proeverijen aan: daarbij vertelt een deskundige sommelier telkens fascinerende verhalen.
Laat het duidelijk zijn: deze gastronomische reis kostte me enkele kilo’s. Maar niet getreurd, ze opende ook mijn hart en eetlust. En uiteindelijk is dat het ware leven!
Huis
5 Kamers
6 Personen
95.00 m2
€1290 / week
7 min nachten
Verblijf
Vertrek van
Vertrek op