Op een zonnige dag in 776 v.Chr. vonden in het Griekse Olympia de allereerste Olympische Spelen plaats. Een dag waarop sport, religie en competitie samenkwamen om de goden te eren. De sfeer? Bruisend van spanning en enthousiasme, met atleten die streden voor eeuwige roem en het respect van hun stadstaat.
De Spelen werden gehouden ter ere van Zeus, de oppergod, en waren een combinatie van religie en competitie. Volgens de mythe startte Herakles de Spelen na het volbrengen van zijn twaalf werken. Het was ook een manier om vrede en eenheid tussen de Griekse stadstaten te bevorderen.
Alleen vrije Griekse mannen mochten deelnemen of toeschouwen. Vrouwen waren niet welkom, zeker niet de getrouwde vrouwen. Atleten kwamen uit verschillende stadstaten en trainden jarenlang voor een kans op eeuwige roem.
De winnaar ontving een olijftak als prijs, maar het echte doel was eer en roem. In hun thuisstad werden de kampioenen als helden geëerd, kregen ze soms gratis maaltijden voor het leven en werden er zelfs standbeelden voor hen opgericht.
Tijdens de eerste Spelen was er slechts één wedstrijd: een hardloopwedstrijd van 192 meter. Later werden meer disciplines toegevoegd, zoals het pentatlon (hardlopen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen en worstelen), boksen en het beruchte pankration (een mix van boksen en worstelen).
Olympia, gelegen op het schiereiland Peloponnesos, was een heilige plaats gewijd aan Zeus. Hier stonden indrukwekkende tempels en de beroemde Zeus-standbeeld, één van de Zeven Wereldwonderen. Tegenwoordig is Olympia een belangrijke archeologische site in Griekenland. Toeristen van over de hele wereld komen er om de oude ruïnes en het historische stadion te bewonderen.
Cruise
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op
Combinatiereis
Vertrek van
Vertrek op
Combinatiereis
Vertrek van
Vertrek op
Combinatiereis
Vertrek van
Vertrek op
Rondreis
Vertrek van
Vertrek op