Oceanen en koraal: het mysterie van de verdwijnende plastics eindelijk opgelost

Julie Docsterd,
06-10-2024
Plastic is niet alleen een wonderlijke uitvinding, het is ook vergif voor onze oceanen. Wetenschappers stonden tot nu toe voor een raadsel, omdat ze niet alle plastics terugvonden in de oceanen. Maar nu lijkt het mysterie eindelijk opgelost! Helaas...
corals
© qui nguyen

Microplastics teruggevonden in koraal

Uit een studie van Japanse en Thaise onderzoekers, die gepubliceerd werd door de universiteit van Kyushu, blijkt dat microplastics (het resultaat van gedesintegreerd plastic in de oceanen) opgenomen worden door koraalriffen. Door middel van een analyse van koralen uit de Golf van Thailand, identificeerden de onderzoekers 174 plastic deeltjes in het slijm, weefsel en skelet van de koralen. Het ging voornamelijk om nylon en PET.

Vergaarplek voor microplastics

De onderzoekers vrezen dat deze koralen een vergaarplek voor plastic worden, die in staat is om deze deeltjes honderden jaren vast te houden, net zoals bomen CO2 opslaan. Dit zou waarschijnlijk verklaren waarom 70% van het plastic dat in de oceanen wordt weggegooid gewoonweg verdwijnt! Er is echter heel wat verder onderzoeken nodig om de globale impact te beoordelen, en ook de impact van deze microplastics op koraal.