

Voir cette publication sur Instagram
Op 15 april 2019 verwoestte een felle brand het dak en torenspits van de Notre-Dame in Parijs. Nadat de brandweer de vlammen onder controle kreeg, verschoof de prioriteit al snel naar het beveiligen van het gebouw en het vaststellen van de schade. Onmiddellijk werden geavanceerde technologieën ingezet om te helpen bij deze delicate klus.
Drones werden van bij het begin ingezet en vlogen over het nog smeulende gebouw om de beschadigde delen in kaart te brengen. Dankzij die drones kregen de hulpdiensten een nauwkeurig beeld van de instortingspunten en de verzwakte delen, wat een grote hulp was om mensenlevens te sparen en verdere schade te voorkomen.
Van meet af aan kreeg de organisatie ‘Art Graphique et Patrimoine‘ (AGP) de opdracht om een digitale dubbelganger van de Notre-Dame te maken. Met behulp van LiDAR en fotogrammetrie scande het team elk hoekje van de kathedraal. Drones en lasersensoren legden miljoenen datapunten vast om zo een virtuele replica op ware schaal te creëren.
Voir cette publication sur Instagram
Deze gegevens werden vervolgens geïntegreerd in het BIM-proces (Building Information Modeling). Die collaboratieve methode zorgde ervoor dat architecten, ingenieurs en archeologen optimaal konden samenwerken. Deze 3D-modelling gaf een gedetailleerd beeld van de structuur, zelfs tot aan de samenstelling van de stenen, waardoor het eenvoudiger werd om diagnoses te stellen en het werk te plannen.
Voir cette publication sur Instagram
Zodra de diagnose was gesteld, begon de fase van wederopbouw. Technologie bleef daarbij een belangrijke rol spelen. Geavanceerde algoritmes analyseerden de gegevens om de meest complexe onderdelen na te maken. Voor bepaalde vernielde of ontoegankelijke stukken werd 3D-printing gebruikt om de architecturale details natuurgetrouw te reproduceren.
Voir cette publication sur Instagram
Tegelijkertijd gebruiken de arbeiders en ambachtslieden de digitale tweeling om te anticiperen op de interacties tussen de verschillende ambachten en om ervoor te zorgen dat elke fase nauwkeurig verliep. Na amper 5 jaar intensief werk opent de Notre-Dame nu eindelijk weer de deuren. En ze is mooier dan ooit, vertellen sommige insiders ons. Een pluim voor de kunstenaars!