Noord-Korea: binnenkort weer toegankelijk voor toeristen!

François Piette,
22-08-2024
Na vijf jaar van gesloten grenzen opent Noord-Korea vanaf december 2024 opnieuw de deuren voor buitenlandse toeristen.
north korea
© Thomas Evans

Noord-Korea maakt zich op om in december 2024 zijn grenzen weer te openen voor buitenlandse toeristen, waarmee er een einde komt aan bijna vijf jaar isolatie vanwege de Coronapandemie.

Samjiyon, een stad dicht bij de grens van Noord-Korea met China, wordt één van de eerste bestemmingen die opengesteld wordt voor toeristen. Deze regio is vooral populair vanwege de Paektu-berg, een heilige plek waar, volgens officiële Noord-Koreaanse verhalen, voormalig leider Kim Jong Il werd geboren. Zijn zoon en opvolger, Kim Jong Un, heeft de regio sterk ontwikkeld en er moderne appartementen, hotels en zelfs een skistation gebouwd.

Eerste tekenen van heropening

De sluiting van de grenzen van Noord-Korea begin 2020 verhinderde ook de terugkeer van eigen burgers naar het land. In de tweede helft van 2023 begonnen er echter signalen van heropening te komen, vooral door de terugkeer van in het buitenland gestrande Noord-Koreanen. Een groep Russische toeristen bezocht Noord-Korea zelfs in februari 2024, wat getuigde van de geleidelijke hervatting van toeristische activiteiten in het land.

Het idee van een bezoek aan Noord-Korea kan misschien verrassen, maar toch kent het land een zeker succes als toeristische bestemming. Weet wel dat de regels extreem streng zijn en dat je niet zomaar kan gaan en staan waar je wil, verrevan zelfs