Nepal: de beklimming van de Everest wordt beperkt!

François Piette,
23-05-2024
Om zijn bergen te beschermen, beperkt Nepal het aantal klimvergunningen voor de Everest.
everest
Eugene Ga

Het Hooggerechtshof van Nepal heeft de regering bevolen om het aantal vergunningen voor de beklimming van de Everest en andere toppen in het Himalaya-gebergte te beperken. Het vonnis moet het milieu in de bergregio beschermen in het licht van de groeiende toestroom van klimmers, met vorig jaar een hoogtepunt met 478 afgeleverde vergunningen.

De juridische uitspraak is een antwoord op de groeiende bezorgdheid over de nefaste effecten van te hoge bezoekersaantallen op het lokale ecosysteem. Deepak Bikram Mishra, de advocaat die de zaak voor de rechter bracht, benadrukte de dringende noodzaak om de maximale bezoekerscapaciteit van berggebieden te respecteren en maatregelen te nemen voor afvalbeheer en milieubehoud.

Elke lente, de meest gunstige periode om de beklimming te doen, komen honderden klimmers samen op deze majestueuze toppen. Het incident in 2019, toen een menselijke file op de Everest fatale vertragingen veroorzaakte en de risico’s van overbezetting blootlegde, betekende echter een keerpunt in het expeditiebeheer.