Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met
Wie aan Nieuwpoort denkt, denkt aan de Lichttoren. Het is een aantrekkelijke plaats om te vissen met hengel of kruisnet. Dat laatste is echter wettelijk verboden. Aan de Kaai liggen de vissershaven en vismijn waar er altijd leven is, door het komen en gaan van vissersboten. De Surcouf, een gerestaureerd vissersbootje dat te bezichtigen is, ligt daar nog steeds. Hij werd gebruikt voor het vissen op verschillende vissoorten als tarbot, griet en schar. Het pittoresk Ankerstraat is de kleinste straat van Nieuwpoort maar brengt je snel naar de andere kant van de stad.
In de Vlaanderenstraat is de voormalige woning van de artiest James Ensor omgevormd tot een belevingscentrum met vijf interactieve ruimtes waarin zijn schilderijen tot leven komen. Het gedeelte van de woning waar Ensor woonde tot aan zijn dood in 1947 is geopend voor het publiek. Oostende wordt ook gekenmerkt door de havenbuurt met de Amandine die verschijnt bij het verlaten van het station. Daarachter zie je meteen het begin van de historische wijk met de neogotisch Sint-Petrus-en-Pauluskerk. De Strekdam is waar je moet zijn voor een prachtig uitzicht over de stad, Oosteroever en de zee. Deze dam werd initieel aangelegd om de haventoegang uit te breiden en het centrum te beschermen voor de zee. Door het uitbreiden van de haven, ontstond er de Vistrap, het enige openlucht vismarkt waar dagverse vis en zeeproducten verkocht worden.
Wie aan Blankenberge denkt, denkt aan Belgium Pier. Het is de enige pier in België gelegen in de zee met een promenade van 350m naar het vasteland. Momenteel ondergaat de Pier een renovatie maar dankzij de aangelegde wandelweg kan je nog steeds de gehele lengte van de promenade afwandelen. Ook het Pier gebouw op de kop blijft tijdens de werken toegankelijk. De gemoderniseerde jachthaven past perfect in het plaatje van moderne badstad waarbij er amper afstand is tussen stadskern, duinen, strand en zee. Wie een gedetailleerd oog heeft, zal de historische kenmerken zeker nog opmerken. Hiervoor is er een erfgoedapp ontwikkelt die je leidt langs historische wandelingen. Volgens menig bezoekers heeft Blankenberge de mooiste zonsop-en ondergangen te zien aan de Staketsels. Neem een overzetbootje aan de Oosterstaketsel in de Havengeul en steek de zee over om jouw wandeling verder te zetten aan de Westerstaketsel.
Dat Knokke-Heist zich profileert aan out of the box kunst, is op te merken aan de beeldhouwwerken die ze tentoonstelt. Aurora Cañero, Panamarenko en Jean-Michel Folon zijn artiesten die het publieke ruimte in Knokke-Heist sieren. Denk maar aan de bronzen man met de bolhoed die zich aan het Strandhoofd, ter hoogte van de Parmentierlaan bevindt. Dat standbeeld, ontworpen door Jean-Michel Folon, geïnspireerd door Magritte, staat bijna volledig onder water bij vloed om dan te voorschijn te komen bij eb. Het kunstwerk in het Directeur-Generaal Willemspark, met als muzen de strandwachten, van Aurora Cañero flirt met nostalgische herinneringen aan uitstappen naar de kust met zomerliefjes.Tomorrow man by the sea op het strand ‘t Zoute, hoort ook in dit rijtje thuis. Het Zegemeer is waar je moet zijn als je een liefhebber bent van kunstvoorstellingen. Het is niet meer alleen een bibliotheek maar ook kunstcentrum. Hier zijn voorstellingen te zien en kunst te huren. Jaarlijks vinden er grote exposities als Het Internationaal Fotofestival, design tentoonstellingen en de internationale kunst-en antiekbeurs plaats.
Aan de kust vindt elk bourgondiër, visliefhebber, vegetariër of veganist zijn favoriete plekje om zijn honger te stillen en dorst te lessen. Ontdek de keukens van verschillende chefs die herdefiniëren wat gastronomie inhoudt. Van Knokke-Heist naar De Panne, laat je verleiden door de magie in hun menu’s met dagverse ingrediënten uit de zee of van de duinen. Allen geïnspireerd door de Noordzee en lokale leveranciers, boeren of brouwerijen om aan te tonen dat ‘van bij ons’ de lekkerste gerechten geeft.
De keukens van verschillende chefs ontdekken
In Knokke-Heist maakt Dries Huisseune, met een voorliefde voor de korte keten, elke 3 à 4 weken een nieuw menu. Voor al zijn ingrediënten werkt hij met lokale producenten van ‘Aquality’ en ‘Tiny Greens Farm’ tot ‘In den Wijngaard’. Zijn specialiteit is escargots met seizoensgroenten en zwarte look. Dries Huisseune gelooft in het concept van ‘recht uit de tuin op je bord’.
Laurent Law zet zich op de kaart in Zeebrugge door de liefde voor vis en zeeproducten te combineren met een goed glas wijn en foodsharing. Dat is een concept waarbij je als tafel meerdere gerechten in kleinere porties met elkaar deelt. Zo gaat er niets verloren en heb je tegelijkertijd veel gegeten. Laurent Law zijn menu legt de focus op dagverse seizoensgebonden lekkernij uit de Noordzee als schelp-en schaaldieren, oesters en vis.
Het gebruik van lokale vis uit de Noordzee met een twist in tapasgerechten, dat is het kenmerk van Korneel Vandermeersch, eigenaar van Onism in Blankenberge. Zijn creativiteit toont hij door je op wereldreis te nemen met zijn gerechten waarin hij combinaties maakt als traag gegaarde buikspek met rode kool, Mexicaanse mole of coquilles met koolrabi. Zijn menu maakt hij af door streekbieren van The Brew Society aan te bieden.
Benny van Torre is één van de chefs van Jong Keukengeweld in De Haan, een initiatief om culinair genot voor een prikje aan te bieden aan jongeren. Als zoon van een garnaalvisser, voelt hij zich als een vis in het water aan zee. Geboren en getogen aan de Haan, doet hij zijn streek eer aan met zijn bistro. De grijze garnalen, Noordzeevis of Noordzeekreeft zijn de blikvangers op zijn menu.
In Bredene staat een restaurant waarbij ze de Noordzee eren in al zijn glorie. Van vergeten vissoorten tot zeewier in alle soorten en smaken. Samen met Studio Zeewier ontwikkelde Donald Deschagt zijn eigen producten die de ‘100% West Vlaams’ erkenning kregen. Hij werkt nauw samen met plaatselijke leveranciers om zijn producten te finetunen. Zo ontstonden Zeewierkaas met Beauvoordse Walhoeve of charcuterie met Deschildre streekproducten. Denk hierbij aan zee saucissen, zee paté of Boudin de Mer. Hij zet zijn creaties in de kijker door demo’s te geven over kruiden en zeewieren die in Bredene te vinden zijn en de verwerking hiervan in gerechten.
Michiel Rabaey legt ook de nadruk op de schatten van de Noordzee in zijn restaurant Storm. Zowel bekende als onbekende vissoorten worden van kop tot staart volledig verwerkt. Hij probeert zo verspilling tegen te gaan. Hun droge worst met algen wordt standaard geserveerd als apero. Michiel Rabaey gebruikt de Noordzee als zijn moestuin waarbij hij ook algen gebruikt in zijn gerechten om de veelzijdigheid van de Noordzee en de polders te tonen.
De handgepelde garnalen van de Vistrap in Oostende zijn vaste kost bij Vlass in Middelkerke van Stefaan Lauwereins. Ze verwerken deze lekkernij in gerechten als gepocheerde hoeve-eitje, handgepelde Noordzeegarnalen of Aardappelmousseline met karnemelk. Ook hopscheuten uit Poperinge staan op zijn menu. Dat wordt verder aangevuld met de wijn blend van zijn zoon ‘eye catching’ en de dranken van ‘Jus de Mer’.
Goede tong en pladijs, gevangen voor de kust van Nieuwpoort, eet je bij Wasserette. Volgens Wibo Lemmens zijn ze steviger en smaakvoller. De lijngevangen zeebaars vergeten we ook niet te loven. Wibo Lemmens is trots op zijn Nieuwpoortse garnalen met bruine boter, prei en champignons of de huisgemaakte garnaalkroketten. Zijn menu wordt verder gesierd door de samenwerking met wijndomein Entre-deux-monts, voor een Bacquaert Brut ‘van bij ons’.
In Koksijde vind je Julia genoemd naar de overgrootmoeder van Angus Wittevrongel. Dagelijks gaat hij naar de Vlaamse Visveiling voor verse tong, garnaal en pijlinktvis. Zijn specialiteiten zijn zonder twijfel het aanbod op de oester kaart of Carpaccio van Sint – Jakobsschelp. Dat lekker eten en creativiteit in de familie Wittevrongel zit, kunnen we alleen maar beamen. Zijn broer Iain heeft ook een eigen restaurant met de naam ‘Mondieu’.
Sandrine Auvray heeft een menu geïnspireerd op lokale delicatessen zorgvuldig gekozen en klaargemaakt. Producten van de zee en de duinen kenmerken elk gerecht. Ze zweert bij asperges uit de duinen grond. Met samenwerkingen van wijndomeinen als Monteberg, Entre-Deux-Monts of brouwerij Jus de Mer vult ze haar menu aan.
Appartement
3 Kamers
6 Personen
70.00 m2
€ / week
min nachten
Appartement
Kamers
6 Personen
136.00 m2
€1750 / week
7 min nachten