Moet je een tweede verblijf in het buitenland in België aangeven?

Jan Roodhooft,
21-03-2023
Je bent eigenaar van een tweede verblijf in Frankrijk, Spanje of elders. Moet je dit dan aan de Belgische fiscus laten weten en het vermelden op je belastingaangifte? Word je er in België ook op belast?

Als eigenaar van een onroerend goed in het buitenland, moet je dat wel degelijk in België vermelden op je belastingaangifte. Hou er rekening mee dat als je dat niet doet, de kans groot is dat de fiscus er toch achter komt.

Wat moet je aangeven?

Als je het buitenlands onroerend goed verhuurt, moet je de brutohuurprijs aangeven na aftrek van de buitenlandse belastingen op dit inkomen. De fiscus past automatisch een kostenforfait van 40 procent toe. Verhuur je het onroerend goed niet, dan moet je de brutohuurwaarde opgeven na aftrek van de buitenlandse belastingen erop. Ook hier brengt de fiscus automatisch een kostenpercentage van 40 % in mindering.

Verhuur je je tweede verblijf een deel van het jaar, dan geef je voor de periode waarin je verhuurde de werkelijke huurinkomsten aan. Voor het gedeelte van het jaar dat je het pand niet verhuurde geef je dan de brutohuurwaarde (proportioneel) aan.

Wat is deze huurwaarde?

De huurwaarde is de gemiddelde jaarlijkse brutohuur die je had kunnen krijgen mocht je het tweede verblijf hebben verhuurd. Je kan daarbij bijvoorbeeld teruggrijpen naar huurprijzen van soortgelijke onroerende goederen op immo-sites of info inwinnen bij een lokale vastgoedmakelaar. Je zou als basis voor je berekening ook bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van iets vergelijkbaars als het kadastraal inkomen als dat bestaat in het land in kwestie.

Word je belast?

Je kan op een buitenlands tweede verblijf vooreerst belast worden in het land in kwestie. Dit hangt af van land tot land. Kijk dan ook, vooraleer je overweegt om ergens iets te kopen, na welk belastingsregime er in het betreffende land van toepassing is.

Daarnaast kan het zijn dat je ook in België belastingen moet betalen op je buitenlands onroerend goed. België heeft wel met heel wat landen een dubbelbelastingverdrag gesloten. Als dat het geval is, wordt daarin veelal bepaald dat het land waar het onroerend goed gelegen is, belastingen daarop mag heffen en België niet. Toch heeft het onroerend goed ook dan bepaalde gevolgen op de belastingen die je hier betaalt. Door het zogenaamde progressievoorbehoud kom je dan namelijk mogelijk in een hogere belastingschijf terecht.