Mijn 5 ‘coups de cœur’ in Charleroi

Julie Docsterd,
19-06-2023
Of je er nu voor een dag naartoe gaat of er een weekend doorbrengt, ook jij zal zonder twijfel vallen voor de charmes van deze 5 hotspots die echt wel een omweg waard zijn!

1. Ken je TOTEMUS ?

Jong of oud, de Totemus app is de beste manier om op een leuke en interactieve manier bijzondere plekken te ontdekken in ons land! In de regio Charleroi kan je een fascinerende tocht maken langs Gerpinnes, Fleurus, Charleroi zelf en Farciennes. En nieuwe routes zijn in de maak! Zelf koos ik ervoor om deze ervaring met het hele gezin te beleven in Farciennes. Waarom Farciennes? Omdat je er een aantal eeuwen aan geschiedenis kan ontdekken terwijl je meer te weten komt over de ongelooflijke vampierlegende die onlosmakelijk verbonden is met het kasteel van Farciennes. Dit Totemus-parcours, dat 2 uur en 15 minuten duurt en een afstand van 6 km aflegt, leidt je van de ruïnes van het oude kasteel naar de nabijgelegen terrils, met een uitzicht op de toren van de voormalige steenkoolmijn van Roton. Je zal verbluft zijn door de verscheidenheid aan bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt!

2. Voor elk wat wils wat musea betreft

© Tom Colaux

Als je net als ik een zwak hebt voor kunst, dan mag je het gloednieuwe ‘Musée des Beaux-Arts‘ van Charleroi niet missen. Het opende onlangs zijn deuren in de voormalige Defeld-stallen, op een steenworp afstand van de politietoren die ontworpen werd door Jean Nouvel. In deze rustgevende omgeving vind je het artistieke erfgoed van Charleroi en de omliggende regio, inclusief het Henegouwse bekken en de rest van Wallonië. De uitgebreide collectie van schilderijen, beeldhouwwerken, prints, tekeningen, foto’s, keramiek en video’s bevat werken van kunstenaars als René Magritte en Pierre Paulus. Tot 30 juli 2023 kan je ook de tentoonstelling ‘Dupuis: la fabrique de héros, cent ans de 9e art au pays noir’ (rond de stripuitgeverij Dupuis en de link met de regio) bewonderen, een eerbetoon aan de geschiedenis en de vele personages die zijn geboren in de pagina’s die zijn uitgegeven door dit culturele pareltje van de regio Charleroi. Als je op doorreis bent, kan je ook een bezoek brengen aan het ‘Bois du Cazier‘, het ‘Musée de la Photo‘, het ‘Centre de Culture Scientifique‘ of het ‘BPS22‘, het kunstmuseum van de provincie Henegouwen. Je merkt het, er is echt voor elk wat wils!

3. Focus op street art

© Leslie Artamonow

Het is een publiek geheim, maar Charleroi staat ook bekend om zijn street art. Onder begeleiding van twee bevriende graffitikunstenaars vertrokken we aan het treinstation Charleroi-Sud voor onze wandeling rond het thema ‘urban art’. Van de ‘Ville-Basse’ tot de ‘Ville-Haute’ kwamen we heel wat creatieve kunstvormen tegen, onder andere met beschilderde elektriciteitscabines en muren waarop kunstenaars hun fantasie de vrije loop hadden gelaten. De route omvat 19 stopplaatsen, met een plannetje dat gemakkelijk te volgen is. Bij elke stop kan je een QR-code scannen om meer te weten te komen over het werk waar je naar kijkt.

4. Terrils met hopen

© Leslie Artamonow

Om erachter te komen welke van deze merkwaardige heuvels toegankelijk zijn voor het grote publiek, heb ik wat onderzoek gedaan op het platform ‘Charleroi Métropole Tourisme‘, dat alle sites inventariseert die te ontdekken zijn in Charleroi en in de ongeveer twintig omliggende gemeenten. Ik zag verschillende open terrils: de Martinet-terril in Roux, de Vallées-terril in Gilly, de Saint-Charles-terril in Marchienne-au-Pont, de beroemde Bois du Cazier-terril en de Piges-terril in Dampremy. Ik koos voor die laatste omdat je vandaar een uitzonderlijk panoramisch uitzicht krijgt over de stad beneden en omdat hij gemakkelijk te bereiken is vanuit het stadscentrum. Opgepast: zoals bij elke terril heb je goede wandelschoenen nodig, want de paden zijn bedekt met zwarte aarde en niet geschikt voor witte sportschoenen!

5. Shoppingtrip!

Tenslotte maakte ik ook van mijn tijd in Charleroi gebruik om mijn kleerkast een nieuwe look te geven. In de nieuwe galerij ‘Rive Gauche‘ en de beroemde ‘Rue de Dampremy’, die volledig is voorbehouden aan voetgangers, is er immers geen tekort aan winkels en ook cafés waar je tussendoor even kan uitblazen. Ik kon ook een paar koopjes scoren op de boulevard Tirou, die onlangs een welverdiende opknapbeurt kreeg. En als het weer niet mee zit, ga dan naar Ville2 waar je niet minder dan 120 winkels vindt!