De meest bizarre grens ter wereld: wandel van Rusland naar de VS en ga terug in de tijd!

Julie Docsterd,
21-08-2024
De Verenigde Staten en Rusland, twee wereldmachten die ver van elkaar liggen? Niet echt: 3,2 kilometer scheiden de twee landen, een afstand die je te voet kan afleggen… of al zwemmend. En je gaat ermee terug in de tijd… Letterlijk!
© Walter H Rose - BSRHA Drone

De Diomedeseilanden, gelegen in de Beringstraat, zijn een uniek geografisch fenomeen. Groot-Diomedes behoort tot Rusland, terwijl Klein-Diomedes onder Amerikaanse bevoegdheid valt, met slechts 3 kilometer tussen de twee, maar wel… een tijdsverschil van 21 uur! Kortom, je kan morgen vanaf gisteren kijken! Vanwege de internationale datumgrens wordt Groot-Diomedes vaak het ‘eiland van morgen‘ genoemd en Klein-Diomedes het ‘eiland van gisteren‘.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Marguerite Candiotti (@maguuyy58)

Een tijdelijke ijsbrug

Tijdens de winter vormt zich een ijsbrug tussen de twee eilanden, waardoor ze theoretisch te voet bereikbaar zijn. Deze oversteek is echter extreem gevaarlijk vanwege de zware weersomstandigheden en het onstabiele ijs. In 2006 speelden Karl Bushby en Dimitri Kieffer het klaar door de zeestraat, ondanks de gevaarlijke omstandigheden, in 14 dagen over te steken. Het spreekt voor zich dat zo’n expeditie vandaag niet aan de orde is, ook al omdat er op Groot-Diomedes een militaire basis gevestigd is! Voor wie liever zwemt: in 1987 zwom de Amerikaanse zwemster Lynne Cox van het ene naar het andere eiland in 2 uur… het tijdsverschil niet meegerekend!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par liyana winchell (@ana.liyana)

Geschiedenis en toekomst

De Diomedeseilanden, die door Russische ontdekkingsreizigers ontdekt  werden in de 17de eeuw, hebben een rijke menselijke geschiedenis. Terwijl het verboden is om Groot-Diomedes te bezoeken, wonen op de Kleine-Diomedes nog een paar Inuit die voorvaderlijke jacht- en handelstradities in ere houden. Tot slot moet je weten dat er ooit sprake was om een spoortunnel te bouwen onder de Beringstraat om de twee continenten met elkaar te verbinden.

Nos voyages relatifs à cet article

Ontdek Florida en New York Tour - Van Miami naar New York

FL

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

The American Way Tour - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Het American Way Circuit: Sport, Blues & Wielen - Dallas naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Wild West Tour - Denver naar Denver

Denver

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten

Knipper naar de East Chicago Extension Tour - Van New York naar Chicago

Chicago

Rondreis

Vertrek van

Vertrek op

Vanaf dagen /  nachten