Mallorca: Overtoerisme in de kijker

Julie Docsterd,
02-06-2024
Onlangs marcheerden duizenden mensen door de straten van Palma de Mallorca om te protesteren tegen het overtoerisme. Met de slogan "Mallorca is niet te koop" stelden de demonstranten de schadelijke gevolgen van het massatoerisme op het eiland aan de kaak.
Majorque
© Felix Fuchs

Toestroom van toeristen

Spanje verwelkomde in 2023 85 miljoen buitenlandse bezoekers, waarvan 14,4 miljoen de Balearen bezochten, met Mallorca als belangrijkste bestemming. Deze massale toestroom van toeristen, vooral uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, legt een enorme druk op de lokale infrastructuur.

Gevolgen voor het milieu

De gevolgen van dit overtoerisme voor het milieu zijn alarmerend. Overvolle stranden, meer zwerfvuil en geluidsoverlast zijn slechts enkele voorbeelden van de problemen die zich voordoen. “We moeten ons eiland beschermen voordat het te laat is“, zegt een milieuactivist. Hieraan moeten we ook de aanzienlijke sociale gevolgen toevoegen, met snel stijgende vastgoedprijzen en de toeristische verhuur waardoor de lokale bevolking gedwongen wordt stedelijke centra te verlaten. “We verliezen onze lokale identiteit“, zei een inwoner van Palma aan Belga.