Mag je altijd zwemmen in zee?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Zwemmen in zee: veiligheid en regels ๐ŸŒŠ ๐ŸŠโ€โ™€๏ธ Weet wanneer het veilig is om in zee te zwemmen en de risico's. #strandvakantie #veiligzwemmen
© Vacancesweb.be

Aan onze kust gelden er duidelijke regels over waar en wanneer je precies in zee mag zwemmen. Wat houden die juist in en wat riskeer je als je je er niet aan houdt?

Je wil deze zomer naar de Belgische kust op vakantie gaan. Misschien wil je daarbij ook wel eens in de zee zwemmen. Waar en wanneer kan dat?

Niet in onbewaakte zones

Nog te veel toeristen kennen de precieze spelregels rond het zwemmen in de zee niet. Zo durven zij wel eens gaan zwemmen in onbewaakte zones. Weet echter dat dit sowieso verboden is. Deze onbewaakte zones worden overigens aangegeven met een verbodsbord.

Onder voorwaarden in bewaakte zones

In bewaakte zones mag je integendeel wel soms zwemmen. Een bewaakte zone wordt afgebakend met gele boeien. Je vindt er ook een bord terug dat aangeeft dat het een bewaakte zone is.

Meer bepaald mag je in zo een zone zwemmen als er een groene vlag uithangt. Hangt er een gele vlag uit dan is het niet echt veilig om te zwemmen. Je mag dan wel zwemmen maar mag geen opblaasbare voorwerpen mee in zee nemen. Hangt er een rode vlag uit, dan mag je ook in deze bewaakte zone niet zwemmen. Hetzelfde geldt trouwens als er een windzak wappert in een bewaakte zone. Ook dan mag je niet zwemmen.

Ga je zwemmen in een bewaakte zone terwijl dat toegelaten is, dan moet je je ook strikt houden aan de instructies van de redders.

Je houdt je er niet aan

Als je je niet houdt aan deze regels kan je jezelf in gevaar brengen. De zee is nu eenmaal verraderlijker dan dat vele mensen denken. Bovendien riskeer je op bepaalde plaatsen ook een GAS-boete.

Wanneer kan u zwemmen in de Noordzee?

Ondanks de zomerse temperaturen die we op dit moment kennen, is zwemmen in de Noordzee nog niet toegelaten. Overtreders van het verbod riskeren een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS-boete) die kan oplopen tot 250 euro. Het verbod wordt opgeheven op 27 juni, wanneer de redders opnieuw postvatten. De kustgemeenten zijn zich ervan bewust dat het moeilijk is om het verbod te doen naleven nu het kwik de 30 graden nadert. “Controles zijn echter altijd mogelijk,” benadrukt Oostends burgemeester Bart Tommelein.