De luchtvaartbelasting in Frankrijk zorgt voor verdeeldheid!

François Piette,
17-10-2024
De grote Europese verenigingen van luchtvaartmaatschappijen hebben kritiek geuit op een mogelijke verhoging van de belasting op het luchtvervoer die Frankrijk wil invoeren.
plane
© Daniel Eledut

De belangrijkste Europese belangenorganisaties van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben Frankrijk opgeroepen om af te zien van het plan om de belastingen op vliegreizen te verhogen. Dit initiatief heeft als doel om het begrotingstekort terug te dringen, maar zou volgens de Franse nationale luchtvaartfederatie (FNAM) de sector een miljard euro extra kunnen kosten in 2025.

Airlines for Europe (A4E) en ACI Europe, die luchtvaartmaatschappijen zoals Air France-KLM, Lufthansa, Ryanair en easyJet vertegenwoordigen, hebben intussen hun afschuw uitgesproken. Ze vragen Frankrijk om het plan, dat niet gebaseerd lijkt te zijn op een grondige economische impactstudie, te herbekijken. Volgens hen zou een dergelijke belasting aanzienlijke schade toebrengen aan de nationale economie.

De uitdaging van decarbonisatie

Transport & Environment (T&E) juicht het initiatief wel toe. Volgens Jérôme du Boucher van T&E Frankrijk is het optrekken van de belasting op vliegtickets het soort maatregel dat het gebruik van fossiele koolstof in de sector kan terugdringen. ‘Deze belasting zal een deel van de gederfde belastingsinkomsten compenseren dat wordt veroorzaakt door de vrijstellingen in de sector’, voegt du Boucher er aan toe.