Zal de luchtvaart zijn klimaatdoelstellingen halen?

François Piette,
22-07-2024
Het doel om de uitstoot van de luchtvaart met 5% te verminderen tegen 2030 door gebruik te maken van duurzame brandstoffen (SAF) is ‘extreem ambitieus’ genoemd door de International Air Transport Association (IATA).
plane
© john mcarthur

Willie Walsh, algemeen directeur van de associatie, heeft onderstreept dat de luchtvaartindustrie haar steentje bijdraagt aan de reductie van de CO2-uitstoot, maar dat schijnbaar onhaalbare beloftes maken niet realistisch is. Hij twijfelt of het mogelijk is om het doel van 5% SAF tegen 2030 te halen in elke regio van de wereld, vooral in Zuid-Amerika, waar er vandaag nog geen sprake is van productie van SAF. In bepaalde delen van de wereld zijn wel al significante stappen gezet, maar die zijn niet voldoende.

De weg naar ‘zero netto emission’ in 2050

De luchtvaartsector wil tegen 2050 een “zero netto uitstoot” bereiken met een strategie die voor 65% rekent op SAF. De overige 35% zal bereikt worden met nieuwe technologieën zoals een vliegtuig op waterstof, een optimalisering van de werking op de grond en in de lucht en CO2-compensaties.