Luchtvaart: deze brandstof vermindert de CO₂-uitstoot met 90%!

Julie Docsterd,
20-10-2024
Een in Californië gevestigd bedrijf heeft een duurzame vliegtuigbrandstof ontwikkeld die de CO₂-uitstoot met 90% kan reduceren.
plane landing
© LN_Photoart

Twelve, een in Californië gevestigd bedrijf, heeft een duurzame vliegtuigbrandstof ontwikkeld, E-Jet genaamd, die wordt geproduceerd uit CO₂, water en hernieuwbare energie. Deze innovatie belooft een vermindering van 90% van de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met traditionele brandstoffen!

In tegenstelling tot de huidige biobrandstoffen die maïs of gebruikte olie aanwenden, is E-Jet een synthetische brandstof. In samenwerking met Emerging Fuel Technology heeft Twelve een proces ontwikkeld dat uit de lucht of uit industrieën afgevangen CO₂ omzet in vliegtuigbrandstof door het gebruik van hernieuwbare energie. Volgens het bedrijf vereist dit proces ongeveer 1.000 keer minder water en 30 keer minder grond dan biobrandstoffen.

Bedrijven als Shopify, Alaska Airlines en Microsoft hebben al interesse getoond in Twelve’s E-Jet. Daarnaast heeft de IAG Group een overeenkomst getekend voor de aankoop van 785.000 ton SAF over een periode van 14 jaar. Twelve is van plan zijn productiecapaciteit te vergroten met een faciliteit die ongeveer 151.000 liter per jaar kan produceren in Moses Lake, Washington.