Luchtvaart: 2024, een recordjaar?

Julie Docsterd,
24-06-2024
De pandemie lijkt eindelijk dood en begraven. De cijfers die voor 2024 verwacht worden, kloppen alle records, ook die van voor de coronapandemie...
plane
© Andrew Palmer

De luchtvaartsector stevent af op een recordjaar in 2024, met volgens de International Air Transport Association (IATA) een verwachting van 4,96 miljard passagiers. Deze prognose is hoger dan de 4,54 miljard passagiers in 2019, vóór de coronapandemie!

De IATA heeft ook haar economische verwachtingen naar boven bijgesteld en verwacht 30,5 miljard dollar winst voor luchtvaartmaatschappijen in 2024. “De verwachte resultaten voor 2024 betekenen een enorm succes gezien de recente ernstige verliezen als gevolg van de pandemie,” aldus Willie Walsh, directeur-generaal van de IATA.

Niet alles rozengeur en maneschijn?

Dat lijkt misschien een enorme winst, maar de marges zijn eigenlijk vrij beperkt door de torenhoge operationele kosten (291 miljard alleen al voor brandstof!). “Met amper 6,14 dollar per passagier is onze winst erg laag, nauwelijks genoeg voor een koffie in veel delen van de wereld,” benadrukt Walsh.

Engagement voor het milieu

De industrie zet zich ook in om koolstofneutraal te zijn tegen 2050, waarbij voor 65% gemikt wordt op duurzame vliegtuigbrandstoffen (SAF) en nieuwe technologieën zoals waterstofvliegtuigen. Ondanks een verwachte toename van de SAF-productie zal de brandstof in 2024 slechts 0,53% van het wereldwijde verbruik van vliegtuigbrandstoffen uitmaken.