Levenskwaliteit: deze Belgische stad staat wereldwijd in de top 10!

Julie Docsterd,
17-09-2024
In het meest recente klassement van Oxford Economics over de beste steden ter wereld staat een Belgische stad in de top 10 in de categorie ‘levenskwaliteit’!
gent
© armennano

Niet minder dan 1.000 steden op 4 continenten werden onder de loep genomen. De algemene conclusie? De meest aangename steden liggen over het algemeen in Noord-Amerika, West-Europa en Oceanië. Oxford Economics benadrukt echter dat sommige steden in Afrika ten zuiden van de Sahara het beter doen dan steden in West-Europa.

Wereldwijde rangschikking

Deze steden worden beoordeeld aan de hand van 5 criteria: bestuur, milieu, levenskwaliteit, ‘menselijk kapitaal’ en economie. Over het geheel genomen kwam New York op deze 5 criteria op de eerste plaats, vóór Londen, San José, Tokio en Parijs.

En België?

Ons land laat zich niet kisten, want één Belgische stad staat op de negende plaats in de lijst wat de ‘levenskwaliteit’ betreft, met criteria zoals sociaaleconomische aspecten, het algemene geluk van de inwoners, het behouden van talent, aantrekkelijkheid, enz. En die stad is Gent!

Waarom steekt Gent erbovenuit?

In Gent leven de inwoners lang, hebben ze redelijk gelijkwaardige inkomens en kunnen ze genieten van heel wat voorzieningen rond vrijetijdsbesteding en cultuur. Volgens het rapport behoren de kleinere steden in Europa, die gespaard blijven van de grote structuren van de metropolen, tot de steden waar het het prettigst wonen is. In deze categorie staat Grenoble op de eerste plaats, voor Canberra, Bern, Bergen (Noorwegen), Basel, Luxemburg, Reykjavik, Zürich, Gent en Nantes.