Florence geeft ons haar tips voor een wandeltocht langs de Maas

Florence Brigode,
16-07-2024
Les Sorbiers, dat is een ongelooflijk domein dat verschillende types overnachtingsplekken biedt. De reservatie stond genoteerd: we gingen één van hun ongewone slaapplekken uittesten. Een weekend met mijn beste vriendin… dat was lang geleden en ik had er zin in!
Les Sorbiers
© Les Sorbiers

We vertrokken met onze rugzakken: we gingen naar Heer met de trein. Les Sorbiers is zowel bereikbaar vanaf het station van Anseremme als dat van Givet! Het hotel biedt een pendeldienst vanaf deze twee stations, dus we hoefden ons maar te laten rijden. We hadden een ‘chambre sous toile’ geboekt, een kamer onder tentzeil, zo dicht mogelijk bij de natuur. Daar een plek krijgen, aan de oevers van de Maas, was ideaal: een mix van avontuur in een tent, maar ook de veiligheid van comfort.

We lagen niet in de buurt van de hoofdgebouwen en dat was ideaal voor ons: we waren gekomen om te genieten van rust en stilte op het platteland. Bij aankomst kregen we instructies zodat we alle informatie hadden die we nodig hadden. En wat een heerlijke ruimte was het: heel anders dan de tenten die we als tieners gekend hadden. Elektriciteit, koud en warm water, een toiletset…

Waulsort
© Christian Maes/OTH

We hadden een wandeling gepland vanuit Waulsort! We kozen voor de wandeling ‘Belle Epoque’, die start aan de kerk in Waulsort. Om de Maas over te steken, neem je de laatste overzetboot van België. Met de kracht van zijn armen, en met bewegingen die heel natuurlijk lijken, laat de veerman zijn enorme boot (zijn ‘sabot’) langs de touwen glijden. Daarna hoef je alleen nog maar de bordjes met een gele ruit te volgen: 5 tot 10 km, afhankelijk van hoeveel inspanning je wil. De wandeling heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad, maar ik moet toegeven dat ik toch wat bezweet was: het gaat bergop! Rotsen, dichtbegroeide natuur, steile paden. Vanaf de top is het uitzicht op de kliffen adembenemend. Het panoramisch uitzicht over de Maas, de dorpen en het kasteel van Waulsort is prachtig. We zaten lang op een bankje op de top. Een onvergetelijk moment.

Op de terugweg dronken we een verfrissende limonade in ‘Villa 1900’. Daar herinnert alles ons eraan dat Waulsort een zeer gewilde plek was tijdens de Belle Epoque. Als grote avonturiers dineerden we in het restaurant van het hotel: een heerlijke taart van gegrilde groenten, auberginekaviaar, vlierbessen- en kruidenvinaigrette. En als ontbijt de volgende dag namen we een ontbijtmand mee uit het restaurant. Zon, confituur, lachen en babbelen langs het water: we hadden ons niets beters kunnen wensen.

Les Sorbiers
© Les Sorbiers

Voldaan na het heerlijke ontbijt gingen we op pad met de natuurgids, die ons met de boot het eiland van het domein liet ontdekken. Het is geclassificeerd als Natura 2000: de fauna en flora voelen zich er thuis! Het bezoek is een aanrader. Als je het zelf wil proberen, weet dan dat hier bij mooi weer jazzy aperitiefconcerten worden gehouden op vrijdagavond. Een goede reden om nog eens terug te komen naar Les Sorbiers!