De Leeuw van Waterloo in 5 cijfers

Julie Docsterd,
21-06-2024
De Leeuw van Waterloo herdenkt de beroemde slag van 1815. Gelegen op de top van een imposante heuvel, maakt dit historische monument indruk door zijn proporties en geschiedenis. Dit zijn 5 opmerkelijke cijfers over de Leeuw van Waterloo.

Lion's Mound

1. 41 meter

Het standbeeld van de Leeuw van Waterloo torent 41 meter hoog boven de horizon uit, inclusief zijn voetstuk. De leeuwenstandbeeld zelf is 4,45 meter hoog. Het is zichtbaar van kilometers ver en domineert de voormalige slagvelden.

2. 226 treden

Om de top te bereiken en te genieten van het adembenemende uitzicht over deze slagvelden, moeten bezoekers 226 treden beklimmen. Het vraagt een inspanning, maar eenmaal boven is het uitzicht de moeite waard.

3. 300.000 m³

Voor de aanleg van deze kunstmatige heuvel moest 290.000 kubieke meter aarde worden verzet. De grond werd rechtstreeks van het slagveld gehaald en volgens de legende zou dit door vrouwen gedaan zijn. Deze legende stelt men dezer dagen echter in vraag.

Lion's Mound

4. 28 ton

Met een gewicht van 28 ton werd de leeuw gegoten in de hoogovens van Cockerill in Seraing. In tegenstelling tot wat de overlevering wil, is de leeuw niet gemaakt van gesmolten kanonskogels die op de slagvelden zijn gevonden.

5. 1826

De Leeuw van Waterloo werd op 4 oktober 1826 ingehuldigd, elf jaar na de slag. Tegenwoordig beklimmen duizenden bezoekers de treden. De toegang tot de top is verbonden aan het museum, dat op zichzelf al een bezienswaardigheid is, net als het panorama.

Wil je meer weten over de Leeuw van Waterloo?