De langste voetgangers- en fietsersbrug van België geopend in Machelen!

Julie Docsterd,
12-10-2024
Een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers is in gebruik genomen op de Sint-Stevens-Woluwestraat in Machelen (Vlaams-Brabant). Met zijn 710 meter is dit de langste brug voor de ‘zachte mobiliteit’ in België.

De werken die eind 2022 begonnen, duurden iets minder dan twee jaar. Het imposante bouwwerk verbindt de Harenweg in Zaventem met de Sint-Stevens-Woluwestraat in Machelen en kijkt uit over de Léopold III Laan (A201). Hierdoor kunnen zwakke weggebruikers een omleiding van ongeveer een kilometer via de Bourgetlaan en de Raketstraat vermijden om de grote verkeersader over te steken, en meteen ook een veiliger alternatief te bieden.

De brug overbrugt ook de bestaande tramlijn. Trappen zorgen voor de bereikbaarheid van de tramhaltes, wat de toegang tot het openbaar vervoer vergemakkelijkt. De nieuwe brug vormt een verbinding tussen het toekomstige fietspad van de Brusselse ring en de F201 fietsroute, die ook in aanbouw is en die de luchthaven met het centrum van Brussel zal verbinden.

De Vlaamse overheid investeerde 11,7 miljoen euro in het project, en toont daarmee zijn engagement rond de zachte mobiliteit in het gewest.