Wist je dat er al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd in België? De ‘Kleine IJstijd’, die Europa in de 13e en 14e eeuw in polaire temperaturen stortte, deed de Belgische wijngaarden echter de das om. Maar de laatste twintig jaar is de wijnbouw weer op gang gekomen, geholpen door de steeds mildere temperaturen. In die mate zelfs dat sommige mensen beweren dat “België net als de Bourgogne 30 jaar geleden” is!
De klimaatverandering kan wel degelijk een grote impact hebben op de wijnbouw in België, maar ook in andere regio’s met een koeler klimaat. Als gevolg van stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen, met langere droge periodes, hebben een aantal regio’s in België de afgelopen jaren een verbetering gezien in hun geschiktheid om druiven te produceren voor de wijnbouw.
De potentiële voordelen van de klimaatverandering voor de Belgische wijnbouw zijn onder andere langere groeiperiodes en warmere zomers, die de rijping van druiven kunnen bevorderen. Dit heeft al geleid tot een geleidelijke toename van de wijnproductie in sommige delen van het land, vooral in Wallonië.
Wist je dat er al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd in België? De ‘Kleine IJstijd’, die Europa in de 13e en 14e eeuw in polaire temperaturen stortte, deed de Belgische wijngaarden echter de das om. Maar de laatste twintig jaar is de wijnbouw weer op gang gekomen, geholpen door de steeds mildere temperaturen. In die mate zelfs dat sommige mensen beweren dat “België net als de Bourgogne 30 jaar geleden” is!
De klimaatverandering kan wel degelijk een grote impact hebben op de wijnbouw in België, maar ook in andere regio’s met een koeler klimaat. Als gevolg van stijgende temperaturen en veranderende weerpatronen, met langere droge periodes, hebben een aantal regio’s in België de afgelopen jaren een verbetering gezien in hun geschiktheid om druiven te produceren voor de wijnbouw.
De potentiële voordelen van de klimaatverandering voor de Belgische wijnbouw zijn onder andere langere groeiperiodes en warmere zomers, die de rijping van druiven kunnen bevorderen. Dit heeft al geleid tot een geleidelijke toename van de wijnproductie in sommige delen van het land, vooral in Wallonië.