Kirgizië: 5 miskende pareltjes in het hart van Centraal-Azië

Julie Docsterd,
20-03-2024
Kirgizië is een miskend land, maar het barst van de majestueuze bergen, springlevende nomadentradities en een ongeëvenaarde gastvrijheid! We nemen je mee op ontdekkingstocht.

1. De ‘hemelse bergen’ van het Tien Shan-massief

Kirghizstan
Sergei Karakulov

In Kirgizië vind je een deel van het Tien Shan-gebergte, dat ook wel de ‘Hemelse Bergen’ genoemd wordt. Deze besneeuwde toppen, kristalheldere meren en uitgestrekte groene weiden vormen samen een spectaculair landschap en zijn een paradijs voor wandelaars, klimmers en natuurliefhebbers.

2. Issyk-Koul: het meer dat nooit bevriest

Kirghizstan
Nurgul Bz

Het Issyk-Koul meer is omringd door bergen en is één van de grootste hooggelegen meren ter wereld. Dit ‘warme meer’ staat bekend om zijn zoute water dat nooit bevriest, zelfs niet in de winter. Het is een belangrijke trekpleister voor ontspanning en toerisme, rijk aan natuurlijke schoonheid en biodiversiteit.

3. De nomadencultuur en zijn yurts

Kirghizstan
Patrick Schneider

Het nomadenleven is onlosmakelijk verbonden met de Kirgizische identiteit. Bezoekers kunnen deze traditie ervaren door te verblijven in yurts, de kenmerkende mobiele woningen van Centraal-Azië. Dit biedt een unieke kijk op de traditionele nomadische manier van leven, handwerk en gastronomie.

4. De Zijderoute: historisch erfgoed!

Kirghizstan
Seval Torun

Kirgizië was een belangrijke etappe op de oude Zijderoute, het historische handelsnetwerk dat Oost en West met elkaar verbond. Karavanserais, forten en archeologische vindplaatsen langs de route getuigen van de rol die het speelde in de uitwisseling van culturen, goederen en gedachtegoed door de eeuwen heen.

5. Het Buzkachi-spel: een traditionele paardensport

Kirghizstan
Oziel Gomez

Buzkachi is een traditionele Centraal-Aziatische paardensport, vooral populair in Kirgizië. De competitieve en vaak spectaculaire spel bestaat eruit dat ruiters strijden om een geitenkarkas dat ze vervolgens op een aangewezen locatie afleveren. Het toont de ruitervaardigheid en dapperheid, belangrijke elementen van de nomadencultuur.