Kan je iemand anders in je plaats op vakantie laten gaan?

Jan Roodhooft,
28-07-2024
Je boekte een pakketreis maar kan of wil uiteindelijk liever niet vertrekken. Mag je dan iemand anders je reis laten overnemen? Met welke wettelijke spelregels moet je daarbij rekening houden?
aeroport famille
© adobe

Er kunnen heel wat redenen zijn waarom je een reis die je boekte liever niet meer laat doorgaan.  Misschien ben je wel ‘uiteen’ met je reisgezel of heb je je job verloren en kan je de reis nu nog maar moeilijk betalen.  Of misschien zie je het zelfs niet meer zitten om naar de locatie te gaan waarnaar je de reis boekte.

Iemand anders laten gaan?

De wet geeft je in zo’n geval wel degelijk het recht om iemand anders in je plaats te laten gaan. Je kan de pakketreis die je boekte dus overdragen aan iemand anders.  Voorwaarde is wel dat diegene aan wie je de reis overdraagt voldoet aan alle voorwaarden die voor de overeenkomst gelden.

Je moet de reisorganisator wel binnen een redelijke termijn vóór het begin van de pakketreis via een duurzame gegevensdrager op de hoogte stellen van de overdracht. De wet verduidelijkt ook wat die redelijke termijn inhoudt. Meer bepaald zegt deze dat de organisator uiterlijk zeven dagen vóór het begin van de pakketreis op de hoogte stellen in ieder geval als redelijk wordt beschouwd.

Wie betaalt?

Als je je reis overdraagt kan je met de overnemer afspreken wie de reis uiteindelijk betaalt. Zo zou je elk een deel kunnen betalen, kan de overnemer alles betalen enz. Die onderlinge afspraak geldt echter niet tegenover de reisorganisator. Tegenover deze zijn de overdrager en de overnemer hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het nog verschuldigde bedrag en voor eventuele bijkomende vergoedingen, toeslagen en andere kosten die voortvloeien uit de overdracht.

Extra kosten?

De reisorganisator kan voor deze overdracht wel degelijk extra kosten aanrekenen.  Hij stelt degene die de overeenkomst overdraagt in kennis van de werkelijke kosten van de overdracht. Aan deze kosten zijn er wel grenzen. Ze mogen nu eenmaal niet onredelijk zijn en ze mogen niet meer bedragen dan de werkelijke kosten die voor de organisator voortvloeien uit de overdracht van de pakketreisovereenkomst. De organisator moet ook de bewijsstukken bezorgen van de bijkomende vergoedingen, toeslagen en andere kosten die uit de overdracht van de pakketreisovereenkomst voortvloeien.

 

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.advocatenroodhooft.be)