Kan je de huur van een vakantiewoning nog annuleren?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Enkele weken nadat je een vakantiewoning aan de Belgische kust boekte, blijkt je trip toch niet te kunnen doorgaan. Kan je in dat geval de huur alsnog annuleren? Hoe ga je daarbij te werk?

Tussen het huren van een vakantiewoning en je uiteindelijk verblijf verstrijken er vaak enkele maanden. Intussen kunnen er allerlei redenen opduiken waarom de vakantie toch geen doorgang kan vinden (bv. een echtscheiding, er doet zich een andere en betere vakantiemogelijkheid voor, je kan in die periode toch geen verlof krijgen, …). Kan je dan de huur nog annuleren?

Getekend is getekend

Dat is alvast het uitgangspunt. Als je een huurcontract ondertekende zit je daaraan vast, tenzij er bv. een geldige opschortende voorwaarde in het contract zou staan (bv. de opschortende voorwaarde dat je vakantie op het werk krijgt in die periode). In de praktijk zal dit laatste slechts zelden of nooit het geval zijn.

De verhuurder kan dan ook eisen dat je de huur toch betaalt en de vakantie toch door gaat of hij kan een schadevergoeding van je eisen wegens het verbreken van het contract.

Andere afspraken

In sommige huurovereenkomsten voor een vakantieverblijf staat een andersluidende regeling. Daarin staat dan bv. dat je als je de vakantie ruim op voorhand annuleert (bv. minstens twee maanden voor de normale aanvang van de huur) je een schadevergoeding verschuldigd bent ten belope van het betaalde voorschot. Annuleer je later, dan bevat het contract bv. de clausule dat je toch de ganse huurprijs verschuldigd bent.

Een kwestie van onderhandelen

Staat er niets specifiek in het huurcontract dan kan je natuurlijk altijd proberen te onderhandelen met de verhuurder waarbij je tracht een (zo beperkt mogelijke) vergoeding te moeten betalen. De kans is groter dat de verhuurder daarop ingaat als hij de vakantiewoning alsnog aan iemand anders kan verhuren. Kom je tot een akkoord met de verhuurder zet dan die afspraak ook op papier.