Julie: tussen wijngaarden en kastelen in de provincie Namen!

Julie Docsterd,
10-09-2024
Omdat je je eigen geluk in handen hebt, trakteerden we onszelf op een schitterende uitstap onder een stralende zon. Om de laatste zomerdagen op gepaste wijze te vieren. En om het najaar met volle moed tegemoet te gaan. We trokken er onder ons tweetjes op uit om, heel gewoon, een weekend lang te genieten van het mooie kasteelleven! De provincie Namen was bijzonder uitnodigend, met een adembenemend programma: genieten, ontspannen en plezier maken. Wij trokken op romantische escapade!
Château de Vignée
© Katoo Peters

Een nacht in het ‘Château de Vignée’

Dit 5-sterrenhotel in Rochefort, aan de poorten van de Ardennen, is een echt pareltje. Elegantie, soberheid en luxe vind je hier in alles. De zwarte raamlijsten, spiegelende ramen en het rode metselwerk bepalen de sfeer: dit boerderijkasteel heeft karakter. Net als onze kamer trouwens, met een uitzicht over de Lesse! Ik genoot vooral van het terras: daar had ik wel uren kunnen doorbrengen om de prachtige natuur te bewonderen. Ook de wellness heeft uitzicht op het groen. Ik genoot met volle teugen van het zwembad, de hamam en de sauna. We gingen dineren in het met een Michelinster bekroonde restaurant Arden. Het zeemes met Granny Smith en aspergesalade zal me nog lang bijblijven: wat een finesse. Het ‘Château de Vignée’ is een ongelooflijke gastronomische ontdekkingsreis!

Het ‘Château de Freÿr’ en zijn tuinen

Na een nacht in (echt!) mooie lakens en een vorstelijk ontbijt trokken we naar het ‘Château de Freÿr’. Het kasteel ligt aan de oever van de Maas, met uitzicht op steile kliffen, en is geklasseerd als uitzonderlijk patrimonium van Wallonië. Het interieur is dan ook bijzonder verfijnd en ik vond het leuk om er rond te dwalen. Maar het was vooral de buitenkant die me aansprak. De combinatie van formele tuinen en het beboste en rotsachtige landschap errond is erg mooi. Ik was ook gecharmeerd door de driehonderd jaar oude sinaasappelbomen! En door het labyrint van haagbeuken… zo’n charmante plek!

freÿr
© A.B. de L.

Het ‘Bon Baron’ wijnkasteel

Met open ramen en haren wapperend in de wind reden we naar Sorinnes. We hadden in Dinant kunnen eten, maar we hadden nog niet meteen honger. We spaarden onszelf voor wat er komen zou! De wandeling door de wijngaard van ‘Château Bon Baron’ beloofde fascinerend te worden, met een bezoek aan de wijnranken en de wijnkelder . Hier worden op 17 hectare 14 druivensoorten gecultiveerd. De fotograaf in mij was bijzonder opgetogen: de Maasvallei, de rijen wijnranken en de cipressen langs het domein… een streling voor het oog. De degustatie van de 3 belangrijkste druivensoorten, vergezeld van lokale producten, was dan weer een vreugdevolle streling van onze smaakpapillen.

vignoble
© WBT Benjamin Potie

We eindigden onze zalige zaterdag in Falaën. We wilden er het restaurant ‘l’Artiste de Falaën’ uitproberen. Ik was oprecht verrast door de gastronomische keuken. Mijn favoriete gerecht waren de gekonfijte sardientjes met tomaten van Serville. Een echte lekkernij!

Het ‘Château de Lavaux-Saint-Anne’

Je went zo snel aan dit luxueuze leven. Ik vond het heel moeilijk om ‘Château de Vignée’ achter me te laten: het is zo inspirerend om een prinses te zijn. Mijn enige troost was dat ook onze zondag in het teken stond van plezier. We trokken naar het ‘Chateau de Lavaux-Sainte-Anne’, dat bekend staat als één van de mooiste versterkte kastelen van Wallonië. Ik was meteen onder de indruk van de ronde torens en de bleekkleurige stenen. De rondleiding bracht ons van de kelders naar de donjon. Er zijn 3 musea toegankelijk voor bezoekers, er is dus genoeg te doen! Ontdek de natuur en de jacht, het leven van de kasteelheren in de 17de eeuw en het plattelandsleven in Famenne in de 19de eeuw.

Lavaux Sainte Anne
© A. Petit

Het ‘Château de Bioul’ en zijn wijndomein

Om onze uitstap in stijl af te sluiten, trokken we naar Bioul. We hadden een picknick besteld, die we tussen de wijnranken of in het park konden oppeuzelen. In onze picknickmand: lokale seizoensproducten. En in de lucht: een blakende zon! Een onvergetelijk moment dat één van mijn favorieten van het weekend blijft. Je komt meer te weten over de geschiedenis van het domein tijdens de ‘Made in Bioul’-tour, die even interessant als fascinerend is. De plek is zo charmant dat we onszelf trakteerden op een laatste glas wijn op het terras van het kasteel.

Château de Bioul
© cms ©

Een geslaagd ‘kastelen en wijngaarden’-verblijf waarover we nog lang en gelukzalig zullen blijven dromen!

Alle verblijfsmogelijkheden tussen wijgaarden en kastelen