Julie trekt eropuit: een trendy verblijf in Doornik!

Julie Docsterd,
12-09-2024
Toen ik aan mijn tienerdochter voorstelde om er samen op uit te trekken voor een weekend, dacht ik dat ze met haar ogen zou rollen. Maar tegen alle verwachtingen in zei ze ja. Misschien omdat ik de woorden ‘shopping’ en tapas’ gebruikt had. Of omdat ik haar favoriete mamaatje blijf. Wie weet! Hoe dan ook: we pakten onze koffers en trokken naar Doornik, een hippe stadsbestemming. Met een trendy programma en chique uitstapjes!

Oniro

Achter de façade van dit Art Deco-gebouw vind je 4 gastenkamers en 2 suites met eigen spa. Oniro, zoals deze B&B gedoopt werd, zet aan tot grootse dromen. Onze kamer (Hermès) was in blauwgrijs aangekleed. Alleen de rode bakstenen muur gaf de kamer een wat ruwere uitstraling. Naast de verfijning van het pand en de luxueuze faciliteiten vermelden we ook graag de buitengewone ontvangst, de kleine attenties op de kamer en het copieuze en uitgebreide ontbijt dat elke morgen geserveerd wordt. Op onze eerste avond gingen we voor restaurant ‘Nou’: hier vind je een eigentijdse sfeer en authentieke smaken op het bord. De tongschar met pistachekorst en ‘polenta fleurie’ was een echte topper. Bij Nou is de keuken duurzaam, met respect voor de seizoenen en zorgvuldig geselecteerde producten. Voor mij was het bijna poëtisch!

oniro
© Onirotournai.com

Ecologisch shoppen

Mijn dochter stond te trappelen van ongeduld: zaterdagochtend zouden we besteden aan kuieren tussen boetiekjes, het ene nog hipper dan de andere. Onze eerste stop was ‘Céleste Store’: deze onafhankelijke keten zet lokaal milieubewustzijn in de spotlights. Mode en deco in overvloed. We bleven ook lang hangen bij ‘Green Terra’: accessoires, woondecoratie, kantoorspulletjes, sieraden… Mijn bankkaart kreeg het warm: mokken in de vorm van wolken, vaatdoeken met tomaten, vlinderoorbellen… Ook de ‘Stories’ conceptstore biedt ecologische schatten voor het hele gezin. En als klap op de vuurpijl is er ook nog een kunstgalerij en een cool café. De ‘citroninade’ was heerlijk!

Tapas gevolgd door een designwandeling

Bepakt met winkelzakken ploften we neer bij het restaurant ‘Corto Malté’. We deelden Griekse gehaktballetje, hummus in Marokkaanse stijl en zalmtartaar met soja en wasabi op het schaduwrijke terras aan de Quai Saint-Brice. Daarna volgden we het ‘parcours design’. Langsheen deze route ontdekten we verrassende hedendaagse werken en winkels met designinrichting, en bewonderen we de architecturale hoogstandjes van de ‘Stad met de 5 Klokkentorens’. De perfecte combinatie voor ons allebei!

Tournai - cathedrale
© WBT - Bruno D'Alimonte

Restaurant ‘Le Greco’

‘s Avonds had ik een tafel gereserveerd bij ‘Le Greco’. De gezellige sfeer sprak me meteen aan, met een sfeervolle verlichting en ruwe materialen. De combinatie van hout, steen, oker- en zwarttinten was prachtig, de keuken eenvoudig en verfijnd, precies zoals ik had gehoopt. Ik probeerde de mediterrane ravioli. Mijn dochter ging voor de moussaka. De Oenobar, vlak ernaast, organiseert degustaties met heerlijke Griekse wijnen, cocktails en tapas. Keuze te over!

tournai
© Onirotournai.com

Op naar het ‘Musée des Beaux-Arts’!

Zondagochtend zijn we wat langer blijven liggen: we waren moe van de avond ervoor. Op het programma vandaag: het ‘Musée des Beaux-Arts’. Toegegeven, ik was enthousiaster dan mijn dochter. Wat een architecturaal pareltje is dit gebouw! Het werd ontworpen door Horta en baadt in het licht dankzij het immense glazen daken. Tekeningen, beelden, schilderijen… ik was in de zevende hemel. Ik bleef lang staan bij de werken van Manet, de enige die je in België vindt! Het ‘Musée d’Histoire Naturelle’ en zijn vivarium liggen vlakbij, dus maak van die kans gebruik. Mijn dochter begon te zuchten: tijd voor wat lekkers.

Lunch zonder gedoe en TAMAT

We stopten bij ‘Tatie Danielle by Emma’, een schattig restaurantje op Quai Marché au Poisson. Een beperkte kaart, huisbereide producten en een heerlijke keuken: gewoon perfect! Pilav van en garnalen voor haar, kaaskroketten met Parmezaan voor mij. Ons laatste bezoek: TAMAT, een museum over wandtapijten en textielkunst. Het is klein (perfect om mijn tiener te motiveren!) en is tot de nok gevuld met verhalen en anekdotes over dit dierbare erfgoed van de stad. We hadden het geluk om een restaurateur aan het werk te zien: zo leuk! Voordat we Doornik verlieten, trakteerden we onszelf nog op een cocktail in ‘Arthur’s Bar’, met hemelse en ecologisch verantwoorde recepten.

Musee de la tapisserie et des Arts Textiles © TAMAT

Vind de beste trendy adresjes in Wallonië