Julie neemt ons mee voor een trendy en bijzonder verblijf in Charleroi!

Julie Docsterd,
19-06-2024
Een trendy escapade naar een stad, dat sla ik niet af. Charleroi wachtte ons op voor een hip en zonnig weekend, en daar moesten we van profiteren! We namen de tijd om rond te kuieren, onszelf plezier te doen en hippe adresjes te ontdekken… Dat deed deugd! Een bijzondere overnachtingsplek, lekker eten, originele winkeltjes en cultuur: het stond allemaal op het programma tijdens deze duik in een stad die zichzelf continu heruitvindt!
© Sebastien Dalla Valle

Jeugdherberg en restaurant Vilain

We hadden besloten om de ‘Auberge de Jeunesse’ uit te proberen, een jeugdherberg met een postindustriële inrichting: dat is de hippe accommodatie van dit moment. Van aan het station ben je er in een oogwenk: je steekt gewoon één van de bruggen over de Samber over. Je kan er je koffers achterlaten in de bagagekamer en meteen op pad gaan om de stad te verkennen: het centrum ligt vlakbij! Onze kamer, geschikt voor twee personen, was modern. En de badkamer volledig uitgerust. De sfeer is ontspannen, met een bar en pooltafel. ‘s Avonds hadden we een tafel gereserveerd bij ‘Vilain’. Dat is de trendy bistro in een oud art deco-gebouw, met een uitstekende reputatie: 13/20 in Gault&Millau en een beperkte kaart die een kwalitatieve selectie belooft. Het is maar een half uurtje wandelen van het restaurant naar jeugdherberg: perfect om de vertering te bevorderen! Na een rustgevende nacht en een ontbijt met uitzicht op de kades van de Samber, waren we klaar voor wat ons voor de rest nog te wachten stond.

© Mireille Simon

 

Street Art-parcours en Quai N°10’’

We begonnen onze dag met een verrassende wandeling in het centrum van het stedelijke en artistieke erfgoed van de stad. De wit-rode ‘GR’-bewegwijzering leidt je over een afstand van 4 km vanaf het station: heel makkelijk. De ‘Street Art’-route, die langs het jaagpad loopt, heeft me echt overtuigd! De combinatie van kleurrijke graffiti en industriële muren zorgt voor een eigenzinnige en inspirerende sfeer. Charleroi geeft zich op die manier bloot, fresco na fresco. Het heeft iets ontroerends. En als je net als ik van fotografie houdt, weet je niet waar je eerst moet kijken: de graffiti van de kunstenaars en de industriële installaties vormen een prachtig decor. Voor de lunch trokken we naar de ‘Brasserie du Quai 10’. Hun ongelooflijke gehaktballetjes zijn een absolute aanrader. Het is een geweldige plek voor een snelle hap.

© WBT - Denis Erroyaux

Boetiekjes, BPS22 en lekkernijen

Kort na de middag slenterden we langs de boetieks. En die zijn er voor alle smaken. Decoratieve artikelen, mode, sieraden, producten voor liefhebbers van de tweedehands of vintage… noem maar op. Ik vond ‘Molière’ geweldig, een in het oude ‘Hôtel des Postes’ gevestigde boekhandel, maar ook een magische plek. Als jij net als ik een boekenliefhebber bent, zal je er niet meer weg geraken. Daarna stond een bezoek aan het ‘BPS22’ Museum op het programma, met tentoonstellingen van avant-garde kunstenaars. Op dit moment het kunstmuseum zich op Alain Bornain, een kunstenaar uit het Waals-Brabantse Genappe, in een tentoonstelling met de titel Amourable. Het deed ons nadenken over de grote thema’s: leven, dood, overgang, herdenking… ‘s Avonds, na een cocktail in de Carolopolitan, trokken we naar het ‘Atelier de la Manufacture Urbaine’. De brouwerij ligt vlakbij de jeugdherberg en serveert gerechten op basis van het lokale bier dat erbij wordt geschonken. Schitterend!

© WBT - Denis Erroyaux

Het fotomuseum

Op zondag trokken we naar het ‘Musée de la Photographie’. Het gebouw, omgeven door een prachtig park, herbergt een permanente collectie en pakt regelmatig uit met tijdelijke tentoonstellingen. Dit is het grootste museum gewijd aan fotografie in Europa, met een oppervlakte van 2.800 m² en 100.000 foto’s. Als liefhebber van kiekjes was ik fan van het ontdekkingsparcours, de zilveren donkere kamer, het digitale labo, de tentoonstellingsruimte… Trek 3 uur uit voor het bezoek als je alles wil zien en begrijpen! Een fascinerende plek. Ik kon het niet laten om me te laten gaan in de museumwinkel.

© WBT - Christophe Vandercam

Charleroi Adventure City Safari

Om ons weekend in schoonheid af te sluiten, trokken we op ‘Charleroi Adventure City Safari’. Het concept? Challenge de titel van ‘lelijkste stad ter wereld’ en bewijs het tegendeel, met de nodige zelfspot en humor. Deze hippe en atypische route werd bedacht door een lokale enthousiasteling met een briljant idee. Ik heb er echt van genoten! Je wandelt door het centrum van de stad, ontdekt het hoger gelegen gedeelte en trekt wat verder weg via de RAVeL die Charleroi met Marchienne verbindt. Ik was onder de indruk van het spookachtige metrostation, de meest deprimerende straat van België en ik vond het geweldig om een verlaten fabriek te bezoeken. Compleet eigenzinnig! Hier lacht Charleroi om alles en vooral om zichzelf: intelligent, boeiend en verrassend. Het is een uitstapje dat ik ten zeerste aanbeveel (vergeet niet te reserveren) en het herinnert je eraan dat de stad veel te bieden heeft en veel om te delen!

© Francis POURCEL

 


Onze ‘coup de cœur’? Het street art-parcours, een vrolijke en ongewone ontdekkingstocht die een ander beeld geeft van de stad.

Alle Trendy stadsescapades