Julie laat ons Bergen ontdekken vanuit een leuke en originele invalshoek!

Julie Docsterd,
16-05-2024
Julie neemt ons mee op sleeptouw voor twee dagen in Bergen (Mons), voor een ontdekkingstocht in een stad met durf en met een bijzondere slaapplek!
bergen
© Visitmons - Gregory Mathelot

Bergen is een stad zoals we ze graag hebben: te klein om in te verdwalen, te groot om je er te vervelen! Ik was dolblij toen we aan het inpakken waren voor onze trip: twee dagen ronddwalen in de hoofdstad van de provincie Henegouwen. Er is zoveel te doen en zoveel te zien, met musea, wandelingen, restaurants en winkels om je te vermaken. Ideaal voor een trendy en romantisch uitstapje.

Een nacht in Utopia

We wilden het Utopia Resort al langer eens uitproberen. Midden in het Bois des Dames, maar op een steenworp van de stad: deze bijzondere accommodatie zal je zonder twijfel weten te verrassen! Je hebt de keuze uit verschillende lodges, elk met hun eigen specifieke sfeer. Wij boekten de ‘Black Box’, een kubus 3 meter boven de grond! Zacht hout en zwarte tinten, een verhoogde doucheruimte en een mezzanine met uitzicht op de natuur. Ik vond het heerlijk om er te overnachten. Ook het terras is een ongelooflijke plek: 12m² om weg te dromen tussen de boomtoppen. Voor we onder de wol kropen, gingen we eten bij Masu, een restaurant met slechts een paar tafels en een creatieve, moderne keuken. De gekarameliseerde varkensschouder met miso, salsa van wilde knoflook, een crumble van Pecorino en tarwe met bloemkool is een absolute aanrader. Heerlijk! Maar denk eraan: deze ‘Bib Gourmand’ is gesloten tijdens het weekend.

Utopia
Utopia

Bergen, een gedurfde stad

Zaterdag startten we bij de galerij ‘BeCraft’: dit uitstalraam van avant-garde, gevestigd op het terrein van de voormalige slachthuizen in Bergen, is een viering van de toegepaste kunsten. Ik ging voor een juweel van een jonge ontwerper: unieke oorbellen voor mezelf. De ‘Artefacto Store’ is ook zeker een bezoek waard: het heeft wat weg van een modern curiositeitenkabinet. Je weet niet waar je moet kijken: alles is zo mooi en intrigerend. Ik kocht een gekke sneeuwbol voor mijn dochter. En een bloempot die een hulde bracht aan Frida Kahlo. Om deze inspirerende ochtend af te sluiten, bezochten we nog twee te gekke boetiekjes, ‘La Vie Moderne’ en ‘Hotsocks Vintage Shop’: ‘pop chic’, eigenzinnig design en prachtige vintage!

Street Art

Nadat we genoten van tapas in degustatiebar ‘Le Vis-à-vis’ konden we er weer tegenaan. Met onze paraplu’s wijd open trokken we erop uit om de muurschilderingen in het stadscentrum en de dorpen in de wijde regio om de stad te bewonderen. Aan dit monumentale project werkten heel wat internationale kunstenaars mee. En aangezien ik van kleur hou, was het een echte eye-opener. Je vindt maar liefst 60 werken op het parcours ‘L’Art habite la ville’, niet slecht! Vanaf de Grote Markt wandelden we 4 km door dit prachtige universum. Ik vond vooral het door Mexico geïnspireerde fresco ‘DUEK’ mooi: ik voelde me verbonden met de blauwe vogel die opsteeg. Betoverend. Net als het restaurant waar we zaterdag onze dag afsloten trouwens. ‘Origines’, opnieuw een ‘Bib Gourmand’, is zonder twijfelen een aanrader. De zeebrasemfilet met daslookparel en lente-uitjes krijgt van mij een speciale vermelding. Het water loopt me nog in de mond als ik eraan terugdenk!

mons
© Frédéric Raeven

Mundaneum

Op zondagochtend, na een romantisch ontbijt op bed, trokken we naar Mundaneum, een fantastisch museum en archiefcentrum. We hadden er wel de hele dag kunnen doorbrengen: niet minder dan 12 miljoen bibliografische gegevens vind je hier terug! De binnenkant van het museum is net zo mooi als de buitenkant. Je voelt je verheven door de architectuur en het ontwerp. We maakten van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling te bezoeken die er nog tot december loopt, over het gevaar van stereotypen die worden gevormd door de duizenden beelden die ons elke dag bereiken. Ik ging er zo in op dat ik niet voelde dat ik honger kreeg. Het was de maag van mijn vriend die ons naar een mythische brunchplek in Bergen leidde, ‘Ginger and Rosemary’. De pannenkoek met appel, vanille en karamel perfect.

Be Craft Visit Mons
© Be Craft Visit Mons

“Culture, Art et Patrimoine” (CAP)   

Onze laatste namiddag brachten we door in het CAP. Ik wilde Bergen niet achter ons laten zonder het nieuwe museumcomplex gezien te hebben. Het had immers net de deuren geopend in het centrum van de stad. Een fresco dat speciaal voor de gelegenheid ontworpen werd, leidt je als bezoeker van de Rue Neuve naar de ‘Poirier Buturré’-tuin, die de twee museumlocaties met elkaar verbindt. Ik werd verliefd op de in 3 delen verdeelde historische botanische tuin. Sculpturen en planten zijn helemaal mijn ding! Ik vond het heerlijk om er rond te dwalen. Het ‘Musée des Beaux-Arts’ en het ‘Maison des Collections’ zijn pareltjes: duizend dingen om te ontdekken. Iets voor jou? De eerste grote tentoonstelling in het CAP gewijd is aan Rodin. We trokken nog eens terug naar de tuin: een hapje eten bij de ‘guinguette’ (een kioskbar) was een uitstekende manier om dit trendy weekend af te sluiten!

Mijn ‘coup de cœur’? Het Mundaneum met zijn schitterende schatten!

Alle trendy stads-escapades