Julie maakt een herfstige wandeltocht in de provincie Luxemburg

Julie Docsterd,
25-09-2024
Bij de start van deze herfst neemt Julie ons mee om frisse lucht in te ademen in de buurt van Houffalize, met een overnachting in een hut midden in het bos. Net alsof je in Canada zit, maar dan vlakbij huis.
wallonia
© WBT-Olivier Bourgi

Het intreden van de herfst en de lichte temperatuurdaling die daarmee gepaard gaat, gaf me zin om de frisse buitenlucht in te trekken, goed ingeduffeld in mijn donsjas, voor een verkwikkende herfstwandeling. Mijn vriend en de kinderen waren in eerste instantie een beetje terughoudend, maar uiteindelijk waren ze helemaal aan boord met het idee. We kozen voor de provincie Luxemburg en de stad Houffalize, op de grens met het Groothertogdom Luxemburg.

Wandeltocht naar de top

Uiteindelijk hadden we onze donsjas niet nodig… de zon scheen zelfs af en toe. Gelukkig, want voor deze wandeling zag ik het groot: ik ondernam met mijn gezin de beklimming van de Hérou, een rotsachtige heuvelrug die uitkijkt over de Ourthevallei. Ik waarschuw je alvast, het is geen lachertje: de wandeling is 10 kilometer lang en staat te boek als ‘moeilijk’. Je start op de Place Du Centre in Houffalize, op een hoogte van 350 meter, en klimt dan omhoog naar de 420 meter hoge top om vervolgens weer te dalen. Je doet de wandeling beste bij droog weer. In de regen zijn de hellingen en leistenen immers nogal glad. Soms lijkt de route zelfs op rotsklimmen. Maar bij de moeilijkste passages is er een in de rots verankerde ketting om je te helpen klimmen. Zorg ervoor dat je goede schoenen aantrekt voor deze wandeling, die soms rotsachtig en soms modderig is, afhankelijk van het weer.

wallonia
© WBT - Maxime Collin

Een rots in de Ourthe

Deze schitterende wandeling neemt je mee langs de Ourthevallei, langs de ‘Rocher de la Vierge de Cresse-Sainte-Marguerite’ en de beroemde ‘Rocher du Hérou‘. Die laatste is een prachtige plek die door het Waalse Gewest op de lijst van uitzonderlijk erfgoed is gezet. Het landschap bij Le Hérou is één van de indrukwekkendste in de Ardennen, met een aaneenschakeling van rotsen die zich in de rivier storten. Vanaf de top kan je in de vallei de Ourthe zien kronkelen in verschillende meanders. Subliem! We genoten van een picknick op de top van deze meer dan een kilometer lange rotsachtige uitloper.

In het land van de Chouffe

Omdat je niet alleen van liefde en kabbelend water kan leven, had ik na de 4 uur durende wandeling een kleine verrassing in petto voor mijn vriend: we trokken naar Achouffe, een dorp dat een mooie schuimkraag draag, omdat hier het Chouffe-bier wordt gebrouwen. Je kan ook een wandeling maken door het dorp Nutons. Klinkt leuk, maar onze voeten al genoeg gegeven voor vandaag… En dan was het tijd om naar Rensiwez te gaan, waar ons heel bijzondere ‘hotel’ op ons wachtte.

wallonia
© WBT-Olivier Bourgi

Mijn hut in het bos

Ik had een ongewoon hotel beloofd en dat was het echt wel! De houten hutten van het ‘Domaine de Rensiwez‘ maakten indruk op mijn gezinnetje… Zowel de kinderen als wijzelf vonden het heerlijk om in een hut midden in het bos te slapen. Je kan kiezen tussen hutten aan de oever van de Ourthe, op de heuvel in het het groen of hutten met uitzicht op de rotsachtige heuvelrug. Wij kozen ervoor om bij de rivier te slapen, gewiegd door het kabbelen van het water op de achtergrond.

Een traiteur in het bos

Hoewel de hut van hout is, word je er getrakteerd op alle comfort: bad of douche (ook van hout) en zelfs een sauna of Nordic bad, en niet te vergeten een houtkachel en zelfs een keukentje als je wil koken. Wij kozen voor de cateringservice ter plekke, die verschillende aperitiefmanden levert (gourmet, prosecco, champagne) en verschillende menu’s die zijn bedacht en samengesteld door een lokale chef-kok: Hervé Thomas. Seizoensgebonden gerechten met lokale producten en een stevige dosis creativiteit, gepresenteerd in een mooie mand. Er is zelfs een kindermenu (crêpe met gestoofde ham, gebraden kipfilet, chocoladetaart). Wij kozen voor een raclette, waar we allemaal samen van genoten op het terras tussen de bomen. Op zondagochtend kozen we voor pannenkoeken met esdoornsiroop als ontbijt, net als in Canada. Het was met een licht gebroken hart dat we onze hut diep in het bos achter ons lieten om terug naar huis te gaan…

Onze de cœur

  • Picknicken op de Hérou-rots en een diner in het bos aan de oevers van de Ourthe.