Steekt het Jubelpark binnenkort in een mooi en nieuw jasje?

Julie Docsterd,
08-06-2024
De ministerraad heeft onlangs een financiering van 88,6 miljoen euro goedgekeurd om het Brusselse Jubelpark en de aanpalende musea op te knappen. Met dat geld zal deze iconische site een transformatie ondergaan om de belangrijkste attractie te worden bij de viering van het tweehonderdjarig bestaan van België in 2030.
cinquantenaire
© Thomas Somme

Het Jubelpark, ontworpen door architect Gédéon Bordiau, werd in 1880 aangelegd om 50 jaar Belgische onafhankelijkheid te vieren en ligt in het hartje van Brussel. Het park vormde meer dan eens het decor voor talrijke nationale en internationale tentoonstellingen en dankt zijn faam aan de prachtige bogengalerij daterend van 1905 en de imposante triomfboog. De grote wandeltuin huisvest ook verschillende prestigieuze musea, waaronder het Koninklijk Legermuseum, het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en Autoworld, die elk jaar duizenden bezoekers over de vloer krijgen.

Het masterplan heeft verschillende aspecten:

  1. De herziening van het circulatieplan op de hele site om de toegang en de verkeersdoorstroming te verbeteren.
  2. Herwaarderen van de bogengalerij en de triomfboog zodat ze hun status van eyecatchers versterken.
  3. Het creëren van een rechtstreekse verbinding tussen het rondpunt Schuman en het rondpunt Merode om het gebruik van zachte mobiliteit te stimuleren.
  4. De renovatie van de museumzones.

Daarnaast wordt er een nieuwe openbare ondergrondse ruimte gecreëerd.

Bovenop het vrijgemaakte budget van 88,6 miljoen euro heeft de regering de opdracht gegeven aan Beliris om de architectuurstudies voor het geïntegreerde masterplan op te starten. Voor de voltooiing van het volledige plan is een totale investering van 160 miljoen euro nodig.